Ca l’Arnús

La Casa Gran de Ca l’Arnús. Foto: Pepe Ros

Arnús és un dels cognoms il·lustres a Badalona per la influència d’aquesta família a la ciutat. Una de les figures clau va ser Evaristo Arnús, un banquer barceloní que va arribar a Badalona per fer negocis i estiuejar i que finalment tindria un paper cabdal en l’evolució de la ciutat i de la societat badalonina. Una de les finques que va comprar va ser la Casa Gran d’Arnús, situada al parc que actualment porta el seu cognom.

En les últimes setmanes la família Arnús ha fet créixer el llegat que ha deixat a la ciutat amb la donació d’un quadre, on hi ha el mateix Evaristo Arnús, al Museu de Badalona. La seva rebesneta, Maria del Mar Arnús, explica a Línia Nord com es va produir aquest gest. “Teníem el quadre a casa i vam pensar que era millor que fos patrimoni del Museu de Badalona. S’han portat molt bé amb nosaltres, han fet una exposició de l’Evaristo… creiem que havíem de tenir algun detall”.

D’altra banda, la persona encarregada de portar aquest quadre al Museu va ser l’investigador badaloní Marçal Font. Ell ha estudiat la figura de l’Evaristo, i està elaborant, amb altres historiadors, la seva biografia. En tenir contacte amb la família Arnús per la seva tasca, va acabar involucrat en aquesta donació. “El museu no tenia transport propi i em vaig oferir a portar el quadre”, assegura Font, que no va dubtar a col·laborar.

Relació amb Badalona

Font assegura a Línia Nord que la relació d’Arnús , barceloní de naixement, amb Badalona, va començar únicament per fer inversions. “Comprava propietats per invertir diners. Una de les primeres que va adquirir va ser l’actual Ca l’Arnús el 1859, que l’utilitzaria per estiuejar”. Tot i que tenia finques a molts llocs, diu, a la de Badalona li va donar una “singularitat” i hi va acabar passant molt de temps.

Però, per què seria important per a Badalona? La seva professió de banquer li conferia un estatus social destacat i un cert poder. “Des de la seva posició privilegiada pensava que havia d’influir en la indústria perquè evolucionés, per exemple, patrocinant concursos agrícoles i noves varietats de cànem”.

Una altra de les seves facetes rellevants per a la ciutat va ser la política. Arnús va acabar sent diputat a Barcelona per Badalona, des d’on va intentar lluitar pels interessos dels badalonins. Segons Font, la imatge que tenia la població d’ell era bastant bona, excepte per part d’alguns sectors. “És el nostre gran cacic. Ha estat important perquè a Badalona no hi havia burgesia, eren barcelonins que s’instal·laven aquí. Excepte alguna crítica de l’anarquisme obrer, que no era descarnada, tenia bona reputació”. De fet, afegeix l’investigador, quan va morir una comitiva de badalonins va anar caminant fins al passeig de Gràcia, on vivia. “A Badalona se’l va nomenar fill predilecte i la seva imatge va estar a l’Ajuntament durant molts anys”, recorda Font.

La reina visita Ca l’Arnús

Una de les anècdotes sobre el Parc de Ca l’Arnús de Badalona és la que explica la història de quan la reina Maria Cristina va passar la nit a la ciutat. Un fet que desmenteix Font, però que està basat en una realitat: Maria Cristina va visitar Badalona amb Arnús com a amfitrió, però no hi va dormir. A més, en aquesta visita es va atorgar a l’Ajuntament el tractament d’Excel·lència.

Font creu que la figura d’Arnús ha estat poc biografiada per la importància que va tenir, ja no només a Badalona, sinó a nivell català. D’altra banda, Maria del Mar Arnús espera que el llegat de la família a Badalona, com la Casa Gran d’Arnús, es conservi i se li doni algun ús, ja que està tancada des de fa 20 anys, quan l’Ajuntament va expropiar-la a la família.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram