La setmana passada ja va començar la campanya de vacunació entre el personal sanitari. Foto: BSA

La tercera onada comença a fer-se notar en els centres sanitaris del Barcelonès Nord. El repunt de casos de coronavirus ja ha deixat la xifra de prop de 300 persones ingressades, la majoria de les quals a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, on ja s’ha optat per ajornar una de cada quatre cirurgies no urgents. Segons les últimes dades facilitades per l’equipament, Can Ruti ja registra un total de 213 pacients ingressats per Covid-19, un 35% dels quals es troba en estat crític o semicrític.

En aquest sentit, des de la direcció del centre preocupa sobretot l’ocupació de les Unitats de Cures Intensives (UCIs), que ja han començat a reprogramar operacions i que compta actualment amb 45 pacients. La disponibilitat de places en aquests espais va ser un dels factors clau durant la primera i la segona onada de contagis. El gruix de positius, però, es concentra a l’hospital modular habilitat dins de les mateixes instal·lacions, on ja es troben obertes cinc de les vuit unitats disponibles.

A l’Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet les xifres són millors. Actualment hi ha un total de 31 persones ingressades per coronavirus –nombre que representa un 22% de l’ocupació de l’equipament– i des del passat 1 de gener només s’han registrat quatre morts al centre. La situació també és estable pel que fa als professionals en aïllament preventiu per un possible contagi, que ara mateix són vuit persones.

En el marc de l’estratègia marcada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la setmana passada ja va començar la campanya de vacunació entre el personal sanitari i ja s’han administrat les primeres dosis a uns 360 treballadors assistencials.

L’Hospital de Can Ruti ha optat per ajornar una de cada quatre cirurgies no urgents

Amb l’objectiu d’incrementar la seguretat tant dels professionals com dels usuaris, la direcció de l’Esperit Sant també ha apostat per introduir millores i remodelar el Servei d’Urgències, un espai per on passen molts casos sospitosos de coronavirus. Entre les principals novetats destaca la instal·lació de portes automàtiques a la zona de boxs polivalents.

OCUPACIÓ A LA MEITAT
En el cas de l’Hospital Municipal de Badalona, el nombre de persones ingressades se situa a prop de la vintena, xifra que suposa aproximadament una ocupació del 50% de l’espai disponible. Per poder atendre aquests casos, els professionals de Badalona Serveis Assistencials (BSA) han aïllat i habilitat part de la segona planta de l’edifici per destinar-la a pacients amb Covid-19. Totes aquestes mesures de sectorització s’emmarquen en un pla de contingència dual que s’està seguint en tots els equipaments gestionats per BSA.

Al Centre Sociosanitari El Carme de Badalona ja hi ha un total de 34 persones que estan sent ateses a la zona Covid. Pel que fa a la resta de pacients, el règim de visites continua restringit i només es va poder flexibilitzar durant la temporada nadalenca, quan els familiars van poder acudir sota estreta vigilància a les instal·lacions. Per acostar la festivitat als usuaris també es van dur a terme videotrucades entre pacients i familiars.

COVID PERSISTENT EN INFANTS
Per altra banda, el 15 de desembre començava a funcionar la primera Unitat funcional de Covid persistent pediàtrica de Catalunya a Can Ruti. Aquest departament naixia de la necessitat d’atendre infants i adolescents que, després de passar la covid, continuaven presentant símptomes durant mesos, principalment fatiga, dificultat respiratòria, debilitat i cefalees. En aquest primer mes de funcionament, la unitat –que compta amb la col·laboració de professionals de l’Institut Guttmann– ha atès un total de catorze pacients d’entre 10 i 17 anys.

Objectiu: immunitat immediata contra la Covid

Els investigadors de l’Hospital Germans Trias i Pujol Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà lideraran un nou assaig clínic en col·laboració amb la farmacèutica Grífols per comprovar l’efectivitat d’un medicament que podria proporcionar immunitat immediata contra la Covid-19 en persones que ja han donat positiu. Aquest estudi comptarà amb la participació de 800 persones asimptomàtiques i els primers resultats es podrien conèixer ja a la pròxima primavera.