Copa del Rei Badalona

El trofeu de la Copa del Rei, amb el Pont del Petroli de fons. Foto: ACB PHOTO

Quan es va celebrar l’última final de la Copa del Rei de bàsquet a Badalona, el novembre de 1985, la ciutat estava governada per Joan Blanch, primer alcalde socialista i el segon després de la restauració de la democràcia. L’actual batlle, Rubén Guijarro, només tenia dos anys i cap dels jugadors que competiran pel trofeu aquest cap de setmana havia nascut.

L’estreta relació de la ciutat amb el bàsquet, però, és molt anterior. L’any 1985, el Club Joventut Badalona ja havia guanyat sis de les vuit Copes del Rei del seu palmarès. A banda de l’innegable pes de la Penya, que serà centenària d’aquí a set anys, Badalona s’enorgulleix de ser la “capital europea del bàsquet”, i té una fundació amb aquest mateix nom des de l’any 2002. Si Badalona és sobradament coneguda a escala estatal i, fins i tot, europea és, en bona part, per la seva passió pel bàsquet, que queda reflectida en els 3.000 jugadors federats i 183 equips de la ciutat.

Com uns mini JJOO

“La Copa del Rei ha de ser el punt d’inflexió per deixar enrere més de deu anys sense invertir en els equipaments esportius de la ciutat”, afirma l’alcalde Guijarro al Línia. El president de Restarting Badalona, Ferran Falcó, destaca a aquest diari la importància que la cita pot tenir per a la ciutat –“Badalona ha aconseguit la final i s’ha mogut bé”, diu– i recorda que els Jocs Olímpics de 1992 van portar a Badalona el Pavelló Olímpic i el Centre Comercial Montigalà. “A l’hora d’atraure l’organització d’esdeveniments importants, una ciutat s’ha de fixar en les seves fortaleses”, assegura Falcó, i posa l’exemple de l’Olímpic i el Joventut: “Sense aquestes fortaleses, ara no tindríem la final de la Copa”.

Equipaments

L’Ajuntament ha informat en les darreres setmanes de les inversions en els equipaments esportius de la ciutat. El que serà l’esdeveniment més important de l’any deixarà a Badalona una inversió d’11 milions d’euros per adequar i millorar set poliesportius. D’una banda, 3,4 milions per millorar els de Montigalà, Bufalà, La Plana, Llefià, Joaquim Blume i Casagemes. La resta, 7,3 milions, es dedicaran a la reforma integral del poliesportiu Països Catalans: “També hem demanat fons Next Generation per valor de 5 milions d’euros per fer una nova instal·lació al pavelló d’Ausiàs March i fer millores a l’Olímpic i a la piscina municipal Mireia Belmonte”, ha dit l’alcalde Guijarro.

Tanmateix, l’estat de molts poliesportius de la ciutat encara és deficient. Les darreres pluges han tornat a evidenciar filtracions als pavellons de Bufalà i La Plana. A banda, les darreres setmanes l’Ajuntament ha hagut de renovar i millorar nou pistes exteriors que tenen cistelles per jugar a bàsquet.

Allotjament

L’Ajuntament estimava l’assistència d’unes 30.000 persones, però la capacitat d’allotjament de la ciutat és menor. “La gent que vingui no dormirà a Badalona. Els jugadors s’estaran a l’hotel del port, però les places hoteleres són les que són”, apunta Falcó. Concretament, i segons les dades de l’Idescat, l’any 2021 hi havia 547 places hoteleres a Badalona. A banda, la Generalitat xifra en 202 els habitatges d’ús turístic a la ciutat, segons les dades del cens, actualitzades a dia 6 de febrer d’enguany. En tot cas, l’Ajuntament assegura que totes les places disponibles estan ocupades.

Restauració

Aquest dimarts, l’ACB, el Gremi d’Hostaleria i Turisme del Barcelonès Nord i Maresme Sud i l’Ajuntament van signar un conveni que possibilita la instal·lació d’un espai de 500 metres quadrats a la Fan Zone del Gorg destinat exclusivament a promocionar la restauració local. Alguns dels treballadors d’aquest espai seran usuaris de l’entitat Badalona Capaç, col·laborant així en la seva incorporació al mercat laboral. “Garantim que el retorn econòmic de l’oferta de restauració es queda a la ciutat i afavorim la inclusió sociolaboral de les persones en el marc d’un esdeveniment esportiu de gran magnitud”, ha dit el primer tinent d’alcalde Alex Montornès.

Per a Falcó, tanmateix, hi ha el perill que els aficionats surtin de la ciutat per buscar oci: “Molts partits són tard al vespre i si no volem que marxin a Barcelona, la ciutat s’hauria de focalitzar en els migdies”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram