El PSC va aconseguir el 31% dels vots al Barcelonès Nord. Infrografia: Línia Nord

El PSC es va imposar al Barcelonès Nord en les eleccions generals del 28 d’abril. 63.715 votants del territori, el 30,98% del total, van donar el seu suport als socialistes el 28-A. Una xifra que està més de deu punts per sobre del segon partit més votat, En Comú Podem, que va rebre un 18,96% dels vots (39.101 en total) al Barcelonès Nord.

ERC es va quedar més de cinc mil vots per darrere dels comuns, amb un suport del 16,13% del total (33.279 vots). Les esquerres confirmen el seu domini al Barcelonès Nord i sumen més del 65% de tots els vots del territori. L’única candidatura de dretes que va superar el 10% va ser Ciutadans (Cs), amb el 13% dels vots del territori.

El PP es va quedar amb només el 6% dels vots, poc més d’un punt per sobre de Junts per Catalunya (JxCat), que va obtenir el 4,75%. Vox, que finalment va aconseguir un diputat a Catalunya, va rebre el 4% dels vots al Barcelonès Nord.

La pujada de la participació va ser clau per definir els resultats: més del 75% a Badalona i Santa Coloma, prop del 70% a Sant Adrià i amb xifres superiors al 80% a Montgat i Tiana.

EL PP CAU A BADALONA
A Badalona va sorprendre, sobretot, la caiguda en picat que va patir el PP de l’exalcalde Xavier García Albiol, el qual va passar de més del 16% dels vots a les generals del 2016 a només un 6% aquest 28-A.

Però els populars no van ser els únics que van perdre vots. Els comuns, que van guanyar el 2016 amb un 28% dels vots, van baixar deu punts i es van quedar a més de deu mil vots per sota del PSC.

Els socialistes de l’alcalde Álex Pastor van rebre més de trenta mil vots (un 28% del total), uns resultats molt favorables que intentaran repetir a les pròximes eleccions municipals.

ERC es va quedar a la tercera posició (17%), Cs a la quarta (13%) i Junts per Catalunya (JxCat) a la sisena, amb un 5% dels vots.

SANTA COLOMA, FEU SOCIALISTA
Els socialistes van arrasar a Santa Coloma de Gramenet amb un 37% dels vots, 17 punts per sobre de la segona candidatura més votada, En Comú Podem (20%). El municipi governat per Núria Parlon torna a posicionar-se clarament a favor del PSC, un panorama que es podria repetir a les eleccions municipals.

Cs es va quedar a la tercera posició (15%), ERC a la quarta (10%) i el PP al cinquè lloc (5%).

VOX, MÉS DEL 5% A SANT ADRIÀ
A Sant Adrià l’única sorpresa va ser l’entrada amb força de Vox, que va aconseguir un 5,23% dels vots, molt a prop del PP (5,87%) i dos punts més que JxCat (3%).

El PSC va guanyar clarament amb gairebé un 32% dels vots, més de deu punts per sobre d’En Comú Podem (18%), més o menys els mateixos punts que van perdre respecte a les generals del 2016 (29%), quan van quedar primers al municipi.

Cs finalment es va quedar a la tercera posició (15%), només 56 vots per sobre d’ERC (14%).

ERC VENÇ EL PSC A MONTGAT
ERC i PSC van disputar-se els vots a Montgat. Finalment van ser els republicans els que es van imposar amb un 26% del total, cinc punts per sobre dels socialistes (21%). En Comú Podem, en canvi, va caure més de deu punts al municipi i va rebre el suport només del 19,74% dels montgatins i montgatines, quan a les darreres generals va ser el partit més votat amb un 30%.

Uns resultats que serveixen molt de sondeig per a les eleccions municipals del 26-M, ja que van votar més d’un 80% dels veïns i veïnes, 12 punts més respecte dels comicis del 2016.

85% DE PARTICIPACIÓ A TIANA
A Tiana la participació va ser encara més contundent: un 84,88%. Tot i que el PSC va tenir més vots que el 2016 (va passar del 9% al 15,80%), va quedar molt enrere d’ERC, que va rebre la confiança del 34% dels votants, més del doble dels vots que va tenir la segona força al poble, JxCat (15,84%). En Comú Podem va quedar quart amb el 13% dels vots.

El PSC també guanya als barris més poblats de Badalona

El PSC va obtenir uns molt bons resultats a Badalona a les eleccions generals i es va consolidar com a primera força a pràcticament tots els barris. Una excepció, però, va ser el barri del Centre, on els socialistes només van obtenir un 11,70% dels vots, la seva pitjor xifra a la ciutat.

Les forces independentistes es van imposar clarament al Centre. ERC va obtenir un 36% dels vots al barri, una xifra molt propera al seu millor resultat, que va ser del 37,50% a Casagemes. JxCat va arribar fins al 21,60% al Centre, un resultat molt superior al de la resta de barris, en alguns dels quals la candidatura no va superar ni tan sols l’1% dels vots (1,13% a Pomar i 1,24% a la Pau, per exemple).

De fet, els dos barris on hi va haver una participació més elevada (84% al Centre i Casagemes) és on els partits independentistes van aconseguir els seus millors resultats i on el PSC va treure les seves pitjors xifres (12% al Centre i 14% a Casagemes).

Els socialistes, però, van aconseguir algunes de les seves millors xifres als barris més poblats: Sant Mori de Llefià, 36%; Sant Antoni de Llefià, 35% i Puigfred-Montigalà, 32%. Tot i això, el millor resultat del PSC va ser, sens dubte, a Sant Roc-La Mora, on els socialistes van estar molt a prop del 39%, vint punts per sobre de la segona força més votada al barri, En Comú Podem (ECP).

CANVI D’HEGEMONIES
Els comuns només van poder competir amb el PSC a Bonavista, on van aconseguir el seu millor resultat: un 24%. Però fins i tot en aquest barri van quedar dos punts per darrere dels socialistes. Una situació molt sorprenent si es té en compte que el 2016 ECP es va imposar a pràcticament tots els barris amb més del 30% dels vots.

Però la batacada més gran se la va endur el PP, que no va superar el 9% dels vots a cap barri, quan el 2016 va ser la tercera força més votada. El millor resultat dels populars, un 8,96%, va ser a Sant Mori de Llefià, un barri on Cs va superar el 15% dels vots, consolidant-se com la primera opció de la dreta a Badalona, sobretot a La Pau, amb un 17%.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram