Estudis de Ràdio Pomar. Arxiu

En un context econòmic que està acabant amb milers de llocs de treball i amb la mort de diversos mitjans de comunicació és important destacar propostes que han sobreviscut malgrat les dificultats gràcies al treball i l’esforç de tots aquells que l’han impulsat i la segueixen fent possible.

Aquest diumenge 7 de novembre, la ràdio de proximitat estava de festa amb el 19è aniversari de Ràdio Pomar. Els seus continguts, basats amb la feina de diversos col·laboradors i el voluntariat, ofereix una programaciío diària basada en l’entreteniment que l’ha situat com un mitjà local de referència. Durant els anys 90 van ser molts els districtes o municipis amb un nucli reduït d’habitants els que van apostar per una informació i entreteniment local per explicar allò més interessant que podia succeir als carrers de l’entorn.

Una vintena de col·laboradors treballen actualment a Ràdio Pomar per fer possible una graella de producció pròpia que té la músicai els programes temàtics entre els seus principals referents.

És indiscutible que l’aparició i generalització d’Internet ha creat tot un panorama de noves tendències que canviarà la dinàmica de funcionament de les emissores locals i del mitjà radiofònic en general. Tot i això, Ràdio Pomar s’ha adaptat a aquests canvis i a banda de seguir-se escoltant a travé del 101.2 de l’FM, també es pot escoltar a través de la xarxa. En aquest sentit, els mitjans locals ja no són estrictament el canal; desapareix l’edició i s’actualitza permanentment el flux informatiu; el receptor deixa de ser grupal per convertir-se en individu. Amb això la informació es personalitza, es fracciona i s’aproxima per territori i per interessos; la relació entre infor­- mació, servei i entreteniment es fa més promíscua que mai, i augmenta la interactivitat entre emissor i receptor. El nou mitjà trenca també la linealitat de la informació, que es jerarquitza i es desestructura. En aquest nou panorama es creen espais de convivència entre diferents fonts amb una inestabilitat empresarial i programà­tica impensable en els mitjans ana­­lògics. Internet acaba sent el primer mitjà de la història que aglutina tots els altres mitjans.

Però més enllà de la teoria, encara queden petits reductes locals disposats a oferir tots els punts de vista que pot donar una ciutat de 220.000 habitants com és Badalona. Un dels espais estrella de Ràdio Pomar no és altre qua la tertúlia diària on diverses personalitats debaten dels temes més rellevants del de la ciutat. Els oients disposen, doncs, d’una plataforma complementària als mitjans audiovisuals públics.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram