A Miquel Estruch, quan té temps, li agrada llegir al parc de Ca l’Arnús. D. G.

Aquesta setmana comencem una sèrie d’entrevistes als candidats en les properes eleccions municipals. El primer en respondre el nostre qüestionari és l’alcaldable per ERC, Miquel Estruch.

La coalició amb Reagrupament i Accent serà suficient per mantenir l’actual regidor?

No només això sinó que espero que recuperem el segon regidor. Accent aporta prestigi, treball, noves idees i il·lusió. Cal una regeneració dins dels partits, i nosaltres ens ho creiem.

Per què han patit més càstig que altres partits?

Hem patit el mateix, però nosaltres hem tingut desgast de govern, errors, aparicions de noves formacions del mateix espectre ideològic… Això ens situa en un final de cicle. Alguna cosa havíem de fer, i hem començat a Badalona, que creiem que ha de ser un exemple per la resta d’ERC a altres poblacions.

Ha paït ERC la marxa d’Uriel Bertran?

Absolutament. El projecte que representem ho demostra. Va marxar una persona important, el cap de llista, però nosaltres no som un partit messiànic, el cap de llista representa només una formació. En el seu moment va ser fumut, però això ja és història.

Quina és la principal prioritat d’ERC?

La cohesió social i la convivència. Qualsevol força política hauria de tenir la convivència com a principal objectiu. Totes les polítiques vénen determinades per aquesta finalitat. En alguns aspectes estem anant pel bon camí, però es poden fer més coses.

Destaqui alguna proposta econòmica.

Fusionar alguns organismes com l’IMPO i el BCIN. S’ha d’activar la taula d’economia amb empresaris i comerciants, hi ha d’haver interaccions i complicitats, ja que cadascú per la seva banda no farà res.

Per quin sector econòmic s’ha d’apostar?

Proposem fer un parc tecnològic sota del Mas Ram, a tocar de Pomar i les Guixeres, on s’instal•lin empreses de tecnologia mèdica; aquesta és una de les nostres apostes. També s’han de revisar els polígons industrials de Badalona: quins són els espais que queden lliures i quines empreses tenim i podem atraure. I activar el Front Marítim, ja que permetria la promoció de turisme cultural i això pot activar el comerç de proximitat.

La B-500 és una prioritat?

S’ha de tirar endavant aquest projecte perquè ens pot obrir les portes al Vallès i reactivar la xarxa econòmica de la ciutat. No obstant hem de vigilar molt el tipus de projecte que s’hi fa, perquè no s’imposi un projecte lesiu amb el medi ambient.

És més prioritari que la C-31 i els ARE’s pendents?

Aquest és altre tema estratègic, i depèn dels recursos que disposem. De manera molt simple diria que els laterals són més prioris ja que ens ajudarien a trencar les barreres que té la ciutat. Per nosaltres és urgent, però si hi hagués els diners per començar la B-500 la tiraríem endavant.

Cal aprimar l’administració?

Sí que s’ha d’aprimar. És un aspecte molt tècnic, no es pot retallar a la lleugera. Hem de deixar l’estructura reduïda als mínims exigibles; no cal tenir 9 tinences alcaldia, amb quatre o cinc n’hi ha prou. Cal veure si es poden reduir o comprimir les àrees de treball, però no hem de perdre eficàcia ni eficiència.

Quants càrrecs de confiança té ERC?

Cinc, considerant el director de l’Àrea de Cultura com a càrrec. Hem rebutjat dos més als que teníem dret. El plantejament és si cal o no aquell lloc de treball.

Per què no compten amb el regidor Mateu Chalmeta?

Nosaltres som un equip, i en cada etapa del partit juguen uns jugadors o altres. Chalmeta ha estat un dels millors regidors de la democràcia a Badalona, però ens trobem en un canvi de paradigma, i ara toca actuar amb altres paràmetres, toca un relleu.

Està satisfet de com han gestionat la Capitalitat de Cultura Catalana?

Sí, ha estat un èxit i ho hauria estat més si no ens hagués enxampat la crisi. Crec que Badalona pot estar contenta per haver acollit una de les edicions més exitoses..

Amb qui no pactarà?

Amb el Partit Popular, per motius ideològics i perquè les úniques solucions que proposen són la exageració dels problemes actuals.

Li agradaria una reedició de l’actual tripartit?

M’agradaria que hi fossin tots els partits de tradició democràtica, és a dir, tots menys el PP. Ens agradaria que s’hi sumés ICV-EUiA.

Quina seria la seva primera acció de govern?

Plantejar entre tots els partit un gran pacte per la convivència, i fer un acord de ciutat amb tots els agents de la societat civil.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram