Llegeixo a Twitter com són d’atrevits els periodistes. Doncs ho han de ser, com també han de saber rondinar, denunciar, prevenir i, fins i tot, predir. Ningú no sap realment què ens espera en el futur, però els periodistes saben -i jo mateix ho he escrit- que els nostres espais urbans han de reinventar-se. Una ciutat més intel·ligent i informada és el que busquen els experts; el periodista ho ha de saber i divulgar-ho.

Imaginem una Badalona del futur. Què veiem? Cadascun de nosaltres una ciutat diferent. Ningú sap realment què ens espera en el futur, però la realitat ara és que els nostres espais urbans estan atestats de gent i contaminats, per exemple.

Si a la Badalona del passat li va donar forma les persones, la del futur serà configurada per les idees, i n’hi ha moltes que competeixen sobre com hauria de ser un espai futurista. Exemple d’idea: la ciutat més intel·ligent és la més ecològica. Combinar la urbanització amb una volta al nostre passat pastoral i bimil·lenari, un nou exemple. Clar que les idees les tenen les persones…

Les empreses de tecnologia com Siemens, IBM, Intel i Cisco creuen que les ciutats més intel·ligents seran les que estiguin connectades a la xarxa. He llegit que dissenyar una ciutat del futur pot trobar resposta en grans volums de dades i la “internet de les coses”, on els objectes prèviament simples, “tontos”, es fan intel·ligents en estar connectats entre si en un centre neuràlgic. Una xarxa de sensors, continua l’argument, ofereix una gran quantitat d’informació sobre com una ciutat funciona. Això permet que els sistemes s’uneixin i, finalment, puguin treballar més eficientment. 

Voldria una Badalona del demà molt humana. Entenc que el comportament d’una ciutat té a veure amb el comportament dels ciutadans i una Badalona realment intel·ligent haurà de ser oberta, amb la capacitat de proporcionar una mica per a tothom.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram