El Ple va estar marcat per la durada del torn de paraula que van exercir alguns veïns. Montse López

El Ple de l’Ajuntament de Badalona d’aquest mes de febrer ha estat protagonitzat per les decisions preses per la Generalitat de retallar o endarrerir alguns projectes educatius, sanitaris o culturals a causa de la situació financera. A través d’una moció, el grup d’ICV-EUiA, i amb el suport del PP, volien que es traslladés als departaments corresponents el rebuig de Badalona pels retards en la construcció d’escoles com les de Bufalà i Canyadó, així com per les noves urgències de Can Ruti o en el compliment del conveni per a la creació del CAP del Gran Sol. Segons el president del grup municipal ICV-EUiA, Carles Sagués, no es poden acceptar aquestes retallades “mentre la Generalitat anuncia que deixarà de cobrar impostos a les persones més riques i mentre inverteix en canviar senyals de trànsit”. En la mateixa línia, el Partit Popular va afirmar que Badalona no hauria de “callar” davant d’aquestes retallades i va acusar el govern municipal de “fracassar en temes socials”, després de culpar el tripartit i el nou govern de Mas d’arribar a aquesta situació.

Aquesta moció, però, no va agradar al govern municipal que va presentar una esmena -una modificació del text de la moció que s’ha d’aprovar de manera independent- on es proposa “manifestar a la Generalitat que aquelles mesures que s’hagin de prendre no suposin un retrocés significatiu en l’execució de les infraestructures previstes”. De fet, es tractava d’un text més suau que el proposat pels ecosocialistes ja que no hi apareixen les paraules “oposició” ni “exigència”. El primer en defensar l’esmena va ser el Primer Tinent d’Alcalde i líder de CiU, Ferran Falcó, qui va justificar les decisions del govern d’Artur Mas afirmant que “el país és madur i responsable per saber que per tirar endavant, a vegades cal fer un pas enrere”. Falcó va assegurar que les “xifres són les que són” i va repetir tres vegades que “no hi ha diners”. Per tancar el debat, l’Alcalde Jordi Serra va voler calmar els ànims respecte els projectes educatius i sanitaris previstos per a la ciutat. Serra va assegurar que el conveni del CAP de Llefià va endavant. Serra va explicar que el cost per adequar els terrenys corre a càrrec de l’Ajuntament però que, després, per a la construcció de l’ambulatori, la Generalitat anirà tornant el cost de l’obra en quatre anualitats i va anunciar que en dos anys i mig, el nou CAP podria ser una realitat. Pel que fa a les urgències de Can Ruti, Serra també va assegurar que no perillen així com l’escola Bufalà 2, que l’Alcalde va dir que ja està licitada.

Després del debat intens que va durar gairebé una hora, ICV-EUiA va retirar la moció per evitar que s’aprovés el text del govern amb el qual no hi estaven d’acord.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram