Més de quaranta dones van participar en la creació de la Xarxa Autònoma de Protecció. Foto: Bloc Violeta

Un grup de dones de Badalona estan fartes de sentir-se indefenses davant les institucions. Per aquest motiu, el passat 24 de novembre el col·lectiu feminista Bloc Violeta va constituir la Xarxa Autònoma de Protecció, Defensa i Acompanyament de les dones envers les violències masclistes.

Tot va començar amb la malauradament famosa sentència judicial de La Manada, arran de la qual un grup de prop de 150 dones badalonines van crear un xat de Whatsapp d’alertes per respondre a urgències en casos de violència masclista. “Va quedar molt clar que això era una necessitat i que s’havia d’articular de forma més àmplia, perquè no tenim les respostes institucionals que calen”, assegura a Línia Nord Núria Moreno, membre del Bloc Violeta.

Davant l’evidència que no estan reduint-se ni el nombre de dones assassinades ni el de víctimes d’agressions sexuals, aquest col·lectiu va decidir anar més enllà del xat i respondre a aquestes situacions de violència des d’elles mateixes, a través d’una xarxa que, com expliquen, “ha de ser absolutament autònoma i independent de qualsevol administració”.

Encara es troben en la fase de construcció de la plataforma. De moment, ja han constituït els grups de treball que hauran de treballar en les diverses línies d’acció que es van acordar en la primera reunió, celebrada al Centre Cívic de Can Cabanyes dissabte passat i en la qual van participar més d’una quarantena de dones, entre elles l’exalcaldessa Dolors Sabater.

Pel que fa a les “línies d’acció” hi ha l’organització dels recursos digitals, de les trobades físiques i les campanyes informatives, així com començar a agrupar tots els recursos, econòmics i professionals, que poden necessitar les dones que fugin de situacions d’emergència i violència.

Una vegada aquests grups de treball hagin assentat les bases de la Xarxa, aquesta començarà a treballar en els serveis concrets que prestarà. Moreno assenyala que, de moment, ja s’ha contemplat la necessitat d’un servei d’acompanyament per a les dones que vagin a fer una denúncia o a fer-se les proves mèdiques després d’una agressió, ja que “hi ha dones que reben violència quan van a la comissaria o al jutjat”, asseguren.

 

Més de 350 dones ateses per
violència masclista a Badalona

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Badalona va atendre un total de 512 dones el 2017, de les quals un 70% (359) havien patit algun cas de violència masclista. Això suposa prop de 70 casos de violència de gènere més respecte del 2016.

Segons el Bloc Violeta, però, l’augment d’aquestes xifres té a veure amb el fet que és un problema que ara està més visibilitzat. “Ara les dones tenim un punt més de consciència i podem denunciar-ho més públicament”, explica Núria Moreno, membre d’aquest col·lectiu feminista.

Al mateix temps, però, “la falta de resposta institucional i social deixa palès un grau d’impunitat per als agressors”, que fa que “fins i tot a les dades oficials” no es detecti una disminució dels casos de violència, com argumenta Moreno.

Per aquest motiu, Moreno considera que la Xarxa Autònoma de Protecció, Defensa i Acompanyament ha d’anar més enllà de l’activisme i ha de ser “un sistema de protecció real per a nosaltres mateixes”. “Tot el que no ens estan protegint les institucions ho farem nosaltres”, ressalta Moreno.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram