Més de 27 municipis catalans demanen l’abolició de la prostitució. Foto: Augusto Magaña

El municipalisme porta les regnes de la lluita feminista per abolir la prostitució. El 8 de novembre, les alcaldesses de Santa Coloma, Sant Cugat, Gavà i altres municipis catalans adherits a la Xarxa de Municipis Lliures de Tracta (XMLT) van reunir-se a Barcelona per donar suport al manifest La Pau de les Dones. 

Aquest document recull les reivindicacions amb les quals es manifestarà la Plataforma Catalana pel Dret a No Ser Prostituïdes el pròxim 25 de novembre, dia contra la violència de gènere. El seu principal objectiu és que la prostitució es consideri violència i que s’avanci cap a una normativa d’àmbit estatal que aposti per abolir aquesta pràctica.

L’alcaldessa de Santa Coloma i presidenta de la Xarxa, Núria Parlon, ha explicat a Línia Nord que les accions que estan duent a terme s’enfoquen en la sensibilització, especialment dels homes i sobretot dels més joves. Tot i això, Parlon assegura que “l’objectiu final és pressionar qui governi Espanya perquè aposti per una legislació abolicionista” i fins i tot no descarta la possibilitat de presentar una ILP al respecte, “si és necessari”.

Però mentrestant, els municipis no es queden de braços plegats. A la trobada, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va compartir les actuacions que han dut a terme per combatre el fenomen de la prostitució de carretera que afecta des de fa anys el municipi: cartells gegants a l’autovia demanant als homes que no en siguin còmplices i enviar als domicilis dels clients les sancions per contractar serveis sexuals a l’espai públic.

A la Xarxa, de moment, ja s’han adherit més de 100 municipis, 27 d’ells catalans. Tots ells han aprovat mocions als seus plens per tal de revisar les ordenances municipals i canviar-les per deixar de penalitzar les dones i, en canvi, perseguir els clients i proxenetes. A més, aquesta moció contempla també que es destinin recursos per oferir una alternativa de vida a les prostitutes.

“El nostre somni seria el que està passant a Suècia, que d’ençà que van posar en marxa la legislació abolicionista, la majoria de joves ja no consideren que pot ser divertit comprar una dona per unes hores”, conclou Parlon.

 

La poma de la discòrdia
del feminisme

A la trobada, cridava especialment l’atenció l’absència d’una de les alcaldesses més importants de Catalunya: l’edil de Barcelona, Ada Colau. A la capital catalana, el PSC va presentar una moció per rebutjar la prostitució -la mateixa que van aprovar tots els municipis adherits a la Xarxa de Municipis Lliures de Tracta- que va ser rebutjada per la CUP i Barcelona en Comú.

L’alcaldessa de Santa Coloma i presidenta de la Xarxa, Núria Parlon, ha assegurat a Línia Nord que la posició de l’Ajuntament de Barcelona dificulta l’avenç del moviment abolicionista a Catalunya. “És qüestió de temps perquè Barcelona faci una aposta clara per l’abolicionisme, independentment de qui la governi”, augura Parlon.

La presidenta de la Xarxa critica aquest “feminisme transgressor” que relaciona la prostitució amb la llibertat sexual de les dones. Parlon deixa clar que “legitimar la prostitució és legitimar la desigualtat” i recorda que és un negoci il·lícit, nodrit pel tràfic de dones, que mou més de 5 milions d’euros al dia a tot l’estat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram