L’Amap es va constituir ahir. Foto: Ajuntament de Badalona

Badalona i Santa Coloma de Gramenet són dos dels set municipis que han constituït l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Aigua Pública (Amap). Ho van fer ahir a la Sala Tinents d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i l’acte de constitució també va comptar amb representants polítics de Barcelona, Terrassa, Sabadell, Cerdanyola del Vallès i el Prat de Llobregat.

L’objectiu principal pel qual els set municipis han tirat endavant l’Amap és la difusió i promoció de la gestió íntegrament pública de l’aigua, amb la voluntat de donar suport als ajuntaments que vulguin encaminar-se cap a la municipalització i incidir en altres polítiques públiques en aquest sentit.

Els municipis catalans que formen l’Amap ja havien anunciat la seva creació el març del 2017. Fins ara Terrassa ha estat la ciutat que ha liderat la reivindicació per gestionar l’aigua de manera pública i ja ha iniciat el procés per assumir el servei.

Per la seva banda, Badalona i Santa Coloma ja han aprovat mocions als seus Plens municipals a favor de municipalitzar el servei d’aigua, actualment controlat a l’àrea metropolitana per Aigües de Barcelona, l’empresa mixta formada per Agbar, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i La Caixa. Una concessió que va ser anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el març de 2016, en considerar injustificat que s’adjudiqués sense un concurs públic. Agbar, però, va recórrer la decisió del tribunal i ara el Tribunal Suprem s’ha de pronunciar.

L’empresa no ho posarà fàcil. A l’espera que el Suprem mogui fitxa, Agbar considera que si l’alt tribunal ratifica la decisió del TSJC, la societat mixta perdria el dret a depurar l’aigua, però no a subministrar-la. Sigui com sigui, els municipis ja s’han organitzat per plantar cara junts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram