El parc de la Riera de Canyadó (Badalona) és un dels més ben valorats. Foto: AMB

Al Barcelonès Nord hi ha nou parcs metropolitans: el Parc de la Riera de Canyadó, el Parc de Can Solei i el de Ca l’Arnús de Badalona, el Parc de Can Zam i el Parc del Molinet de Santa Coloma de Gramenet, el Parc del Litoral i el Parc del Besòs, de Sant Adrià i el Parc del Turó del Mar, el Parc del Turó del Sastre i el Parc del Tramvia a Montgat. De tots ells, el més ben valorat de la zona és el del Turó del Sastre, amb una nota de 7,9, seguit de Can Zam, que té una dècima menys i dels parcs del Tramvia, de Riera Canyadó i de Can Solei i de Ca l’Arnús, tots tres empatats amb un 7,7.

Pel que fa a la freqüència de visita, el 72,5% dels usuaris del Parc de la Riera de Canyadó hi va diàriament, a continuació hi ha del Parc del Tramvia, on més del 68% dels visitants hi assisteixen diàriament, mentre que el 53,5% dels enquestats al Parc del Turó del Sastre també tenen aquesta freqüència de visita.

D’altra banda, és important destacar que l’estada mitjana als parcs del Barcelonès Nord és superior a la mitjana metropolitana –d’una hora i 16 minuts– en alguns casos. En aquest sentit, el Parc de Can Zam és el preferit, amb un temps mitjà d’una hora i 49 minuts; seguit del Parc del Molinet, on l’estada mitjana és d’una hora i 23 minuts; i, amb 4 minuts menys, el Parc de Can Solei i de Ca l’Arnús.

De tots els parcs de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, els més ben valorats han estat el Parc del Jardí Botànic Històric de Barcelona (amb 8,6 punts), el Parc de Torreblanca de Sant Feliu de Llobregat (valorat amb un 8,5) i, en tercer lloc, el Parc de Can Mercader de Cornellà de Llobregat (puntuat amb un 8,2).

Les característiques més ben valorades dels parcs metropolitans són, en primer lloc, la tranquil·litat (amb una mitjana de 8,4), seguida de la proximitat (un 7,9) i el disseny (amb 7,7 punts). A més, durant aquests últims anys, l’AMB ha fet una forta inversió en la millora de la senyalització dels parcs, més moderna i entenedora, i aquest és precisament l’apartat que més ha augmentat pel que fa a valoració respecte de l’últim estudi, realitzat fa dos anys. D’aquesta manera, la senyalització ha passat d’estar valorada pels usuaris amb un 5,9 l’any 2015, a incrementar-se fins a un 6,5 en l’estudi d’enguany.

MILLORA DE LA SATISFACCIÓ DELS USUARIS
La valoració dels parcs metropolitans és cada vegada més bona per part dels seus visitants, que han puntuat amb una mitjana de notable la qualitat d’aquestes zones d’esbarjo urbanes. Cal afegir que els usuaris van amb bones expectatives al parc, però consultats una vegada ja hi són, la nota és encara més alta, superant les seves suposicions inicials. Aquest fet implica un augment important de la satisfacció ciutadana.

A més, aquesta qualitat i satisfacció percebudes per part dels visitants no ha parat de créixer en els últims 10 anys, fet que demostra un aval de la rigorosa gestió que l’AMB fa sobre aquests espais verds.

Anar a fer un vol i el descans són els principals motius de la visita, seguit del passeig dels gossos, que és el valor que més incrementa dins d’aquest apartat. L’AMB, conscient de l’augment d’aquests valors any rere any, i per tal de millorar la convivència entre els usuaris amb gos i sense, està dotant actualment les àrees per aquests animals domèstics amb més amplitud de superfície i serveis.

Totes aquestes conclusions provenen d’un estudi d’AMB realitzat durant els mesos de juny i juliol de 2017, basant-se amb un total de 5405 d’entrevistes presencials repartides entre els 44 parcs metropolitans. A cada un dels parcs metropolitans s’han realitzat entre 100 i 150 entrevistes, segons les dades d’afluència.

L’estudi de satisfacció dels usuaris té una freqüència biennal des de la seva primera edició, realitzada l’any 2007. Mitjançant un qüestionari, es busca el grau de satisfacció dels visitants dels parcs metropolitans en referència al seu entorn i als serveis que s’hi ofereixen, a la vegada que s’estudien els seus hàbits i es determinen els perfils dels usuaris.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram