Alguns dels blocs ocupats són a la rambla de la Mina. Foto: Arxiu

Una setmana després que els clans organitzessin una ocupació massiva de més de 40 pisos a la Mina, la tensió al barri continua. I el silenci als carrers també. Les persones que van ocupar els immobles buits propietat del Consorci de la Mina hi continuen vivint, mentre que la resta de veïns expressen la seva inquietud per la situació. Línia Nord ha pogut entrar en un dels blocs on s’han ocupat pisos i ha pogut parlar tant amb persones que han estat part activa de l’ocupació com amb veïns que fa temps que hi viuen.

Vist des de fora, l’edifici no crida l’atenció però un cop dins reflecteix la complexitat d’un conflicte que posa en evidència les pugnes de poder que fa temps que es viuen al barri.

“SOM DEL BARRI”
El primer intent d’entrar al bloc és trucant als pisos a través del porter electrònic. La majoria de veus que responen rebutgen la proposta de parlar. Moltes pengen immediatament quan saben que qui ha trucat és periodista. Finalment, però, apareix un home carregat amb unes bosses. “Vius aquí?”, pregunto. “Sí, però espera”, diu mentre obre la porta i em fa passar cap a dins.

L’home fa temps que viu en un pis de l’edifici i explica que era dins quan es va produir l’ocupació massiva. “Van entrar en els set pisos buits que hi havia”, relata. “Primer un d’ells va forçar la porta de baix i després anaven entrant i cadascú es ficava en un pis”, afegeix. El veí també explica que alguns dels ocupants ja tenien família vivint a l’edifici i dóna un consell per saber quins són els pisos que han estat ocupats. “No tenen estora a l’entrada”, diu.

S’acomiada i puja amb ascensor fins a casa seva. Mentrestant, al segon pis, tres de les quatre portes del replà són obertes. Algunes tenen el pany rebentat però altres el mantenen intacte. D’una, en surt una noia amb el seu fill petit. “Estem ocupant”, reconeix. Assegura que fa anys que havia demanat a l’administració un pis de lloguer social i recorda que el pis on ara viu estava buit. “No sóc racista, però abans que li donin a un peruà, a un moro o a un gitano de fora, ens els quedem nosaltres que som catalans”, argumenta.

Mentre parla, un grup de gent s’agrupa al replà, entre els quals hi ha la seva àvia, que explica que és una de les persones reallotjades del bloc Venus i que fa temps que viu a l’escala. Ara té una néta a la porta del costat i un nét a la de davant. “No som de cap clan, som gent del barri de la Mina de tota la vida, dels carrers Venus i Mart”, diu ell, que relata com van entrar a l’immoble: “Ens vam assabentar que hi havia algú que l’ocuparia i vam aprofitar per entrar-hi. Aquestes coses sempre se saben pel boca-orella del barri”.

“EL PROBLEMA, DEL CONSORCI”
Els veïns d’aquest bloc que han atès Línia Nord asseguren no haver tingut problemes amb els ocupants però expliquen que altres veïns sí. “A mi m’és igual el que facin mentre paguin les seves quotes i cuidin l’escala. El problema el té el Consorci”, diu un veí. “No he tingut cap problema perquè no m’hi vull ficar però, com pots imaginar, no estic a gust amb la situació”, apunta una veïna.

Segons fonts veïnals l’ocupació del bloc al qual ha accedit aquesta publicació va ser organitzada pel clan dels Portus. Ells i els Manolos són els clans que vigilaven bona part dels habitatges buits de titularitat pública que havien de servir per reallotjar veïns del bloc Venus. Totes les fonts veïnals consultades per aquesta publicació coincideixen a l’hora d’assenyalar-los com a responsables de l’ocupació.

Tot i així, també assenyalen que part de les persones que han ocupat pisos tenen una situació real d’emergència habitacional. Un diagnòstic amb el qual coincideix la Plataforma d’Activistes pel Dret a l’Habitatge i contra el Capitalisme, una escissió local de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. El col·lectiu assessorava sis de les famílies que van protagonitzar l’ocupació massiva la setmana passada i ara els ha brindat ajuda legal. De fet, a diverses portes de pisos ocupats s’hi pot veure un cartell amb el segell de la plataforma. “Convidem qualsevol persona física o jurídica que qüestioni el nostre dret a quedar-nos en aquesta casa a recórrer a la vida judicial”, s’hi pot llegir. El document també amenaça de denunciar per violació de domicili qualsevol persona que hi entri sense permís.

Fonts de la plataforma expliquen a aquesta publicació que els activistes s’han limitat a oferir assessorament legal a les persones que ja participaven del col·lectiu abans d’una ocupació que, segons expliquen, els ha agafat per sorpresa. “Nosaltres no sabíem que volien ocupar però ens sorprèn que no ho hagin fet fins ara. Fa temps que els pisos estaven buits”, diuen. Per ara, la plataforma no ha donat suport a l’ocupació. Entre altres coses perquè la delegació de persones ocupants que divendres passat havia d’assistir a la seva assemblea no ho va fer. “No hem pogut saber res més de la seva situació”, asseguren les mateixes fonts.

Mentrestant, l’Ajuntament ha fet un comunicat expressant la seva “preocupació”, a més de demanar al conseller d’Interior, Joaquim Forn, “una aplicació ràpida de la llei”. El Consorci de la Mina -propietari dels pisos- ja ha denunciat els fets i l’Ajuntament i el departament d’Afers Socials de la Generalitat s’han reunit diverses vegades, tant a porta tancada com amb els veïns. “Les ocupacions són fruit de la impunitat amb què sectors organitzats campen pel barri de la Mina”, considera el secretari del departament, Francesc Iglesies.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram