Avui 22 de juny, al Casal de la Solidaritat Can Pepus de la nostra ciutat, Federalistes d’Esquerres de Badalona organitzem un acte sota el títol “Europa davant la crisi dels refugiats: una resposta federal”.

Comptarem amb la participació de Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal anticorrupció; Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR); Alfonso López, expresident de la Secció Espanyola d’Amnistia Internacional; i Margarida Abras, directora del Museu de Badalona. Com a presentadora i moderadora de l’acte hi intervindrà Montse Garcia, coneguda activista social de la nostra ciutat.

Aquest acte s’organitza amb motiu de la celebració del Dia Mundial dels Refugiats que, com cada any, se celebra internacionalment el 20 de juny. No podem ni volem oblidar-nos de la situació que pateixen milions de persones de tot el món que s’han vist obligades a fugir de la seva llar com a conseqüència d’un conflicte o d’una persecució.

L’any 1951, l’Organització de les Nacions Unides defineix el refugiat com la persona que, “tenint un temor ben fundat de ser perseguit per raons de raça, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social particular o opinió política, està fora del seu país, de la seva nacionalitat i està inhabilitat o, a causa d’aquesta por, no vol col·locar-se en la protecció d’aquest país”.

És cert que, quan parlem de refugiats, pensem sobretot en països en vies de desenvolupament, guerres i conflictes, però no és menys cert que n’hi ha que busquen asil a països europeus fugint dels seus països d’origen com a conseqüència d’aquestes confrontacions.

Per tant, els refugiats són persones com qualsevol de nosaltres. Abans de ser desplaçats, portaven una vida normal i el que la majoria volen és recuperar-la.

Davant una situació global que afecta el conjunt dels estats europeus, la resposta no pot ser individual. Ha d’haver-hi una solució compartida, federal i que correspongui als principis de respecte a la dignitat humana i de protecció als drets humans que s’estableixen en el Tractat de la Unió Europea.

Els governs europeus no han sabut o no han volgut fer front als compromisos que els correspon per les seves obligacions internacionals. I és evident que Europa ha d’acollir els refugiats i crear vies segures d’accés per als sol·licitants d’asil que en aquests moments es veuen empesos a arriscar les seves vides i posar-les en mans de màfies sense escrúpols.

En el conjunt d’Espanya, Catalunya és la comunitat autònoma més activa que ha donat resposta a la crisi de persones refugiades i migrants. La seva població s’ha organitzat en diversos eixos per tal de denunciar l’incompliment de la promesa que va fer el govern de Mariano Rajoy d’acollir més de 17.000 persones refugiades. Només se n’ha acollit un 7%.

El 18 de febrer d’aquest any, en el marc de la campanya Casa Nostra, Casa Vostra, va tenir lloc a Barcelona la manifestació “Volem acollir”, la més multitudinària d’Europa a favor de l’acollida de persones migrants i desplaçades.
La xifra de refugiats és assumible. Només cal que els països europeus donin una resposta comuna que impliqui distribuir aquestes persones en funció del pes poblacional i del PIB de cadascun dels seus membres.

A més, és necessari que Europa avanci en la seva integració, en la construcció d’una Europa federal que disposi d’una política comuna d’immigració i asil, que es financi amb pressupost europeu i que respongui als valors que la UE diu professar i defensar.

És urgent i necessari acabar amb les violacions dels drets humans i posar en marxa una política efectiva d’acollida i d’integració perquè l’arribada de refugiats sigui assimilada de la millor manera possible. La societat civil estem preparats: volem acollir.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram