Una placa indica que un pis està vigilat pel Tío Cristina. Foto: Arxiu

El tercer tinent d’alcalde, regidor d’Esports i del barri de la Mina, Juan Carlos Ramos, ha estat posat en llibertat amb càrrecs després de ser detingut dilluns pels Mossos d’Esquadra en el marc d’una operació impulsada pel jutjat d’instrucció número 4 de Badalona. Ramos hauria presumptament desviat fons públics destinats a la vigilància de pisos públics buits propietat del Consorci de la Mina. Els diners haurien anat a parar a mans d’un altre dels detinguts, conegut com a Tío Cristina, segons informa El País, que hauria delegat la vigilància a empreses irregulars gestionades per clans locals.

La investigació sobre la vigilància de pisos té el seu punt de partida en una altra investigació relacionada amb una suposada organització criminal ubicada a la Mina que hauria comès diversos delictes relacionats amb les drogues. En el marc d’aquest operatiu els Mossos han decomissat importants quantitats econòmiques, armes de foc, 162 kilos de plantes de marihuana i 15 kilos de cabdells de la mateixa substància, a més de detenir el Tío Cristina.

ROSIQUE, INVESTIGAT
Ramos no és l’únic càrrec públic presumptament implicat en aquesta trama. Dilluns els Mossos també van escorcollar el despatx del gerent del Consorci de la Mina i l’empresa municipal Pla de Besòs SA, Juan Luis Rosique, que està investigat. Rosique i Ramos coincideixen en el seu dia a dia tant al Consorci com a Pla de Besòs. Rosique és gerent dels dos ens, mentre que Ramos és representant del grup municipal del PSC a Pla de Besòs i vicepresident de la comissió executiva del Consorci. Tot i que el maig del 2016 va presentar la seva dimissió del càrrec, l’alcalde, Joan Callau, no li va acceptar.

A banda del regidor i el gerent del Consorci, els Mossos investiguen dues persones més relacionades amb empreses de seguretat privada i la Policia Nacional ha detingut l’inspector en cap de la comissaria d’aquest cos de policia a Mataró, Félix Riesco, que seria la persona que presumptament alertava de les operacions antidroga al barri.

“CONFIANÇA EN LA JUSTÍCIA”
Per la seva banda, l’Ajuntament ha reaccionat amb un comunicat en què l’equip de govern municipal expressa la seva confiança en l’actuació de la justícia i es posa a la seva disposició per a “qualsevol requeriment sobre els fets investigats”.

D’altra banda, l’executiu de Joan Callau es compromet a mantenir la “màxima transparència” en relació a aquests fets i, poques hores després de la detenció de Ramos, el govern va convocar una junta de portaveus extraordinària per facilitar als grups municipals de l’oposició la informació de la qual disposa.

PETICIONS DE DIMISSIÓ
En el mateix comunicat, el govern municipal avisa que es reserva l’opció d’aplicar les “mesures escaients” a Ramos.

En aquest sentit, el PSC també ha reaccionat a la detenció i ha assegurat que aplicarà el seu codi ètic en funció de la situació final en la qual quedi el regidor. El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ha aclarit que el partit prendrà la decisió en funció dels càrrecs que se li imputin. Tant el partit com l’Ajuntament s’han remès a la informació dels Mossos d’Esquadra, que assenyala que el cas no implica cap supòsit de corrupció generalitzada que afecti el consistori o l’alcalde, Joan Callau, que ja està sent investigat pel cas Marina Besòs.

Els partits de l’oposició, però, també han reaccionat i de moment Ciutadans, Sant Adrià en Comú i ERC han demanat que Ramos abandoni els seus càrrecs, ja sigui a través d’una dimissió o un cessament, mentre que MES ha anunciat que demanarà explicacions al Ple municipal de dilluns que ve.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram