Una imatge d’arxiu del Port Fòrum. Foto: Arxiu

El Port Fòrum no està preparat per fer front a les conseqüències de l’escalfament global. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi sobre el litoral metropolità elaborat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). De fet, les aigües del port ja ultrapassen actualment els dics de contenció en casos de tempestes fortes.

Les previsions dels responsables de Medi Ambient de l’AMB assenyalen que d’aquí a 50 anys el cabal de les aigües del port serà superior al nivell que la infraestructura està preparada per suportar. En el millor dels casos el cabal doblaria la capacitat dels dics, mentre que en el cas més pessimista aquest seria sis vegades més gran. De fet, el cabal de les aigües del Port Fòrum podrien arribar d’aquí a 50 anys, segons els càlculs de l’AMB, a superar els 1.100 metres cúbics per segon.

BADALONA, PREPARADA
A l’altre cantó de la balança, apareix el port de Badalona. Segons l’estudi de l’AMB aquesta infraestructura no necessitaria obres d’adaptació per afrontat una situació d’escalfament global, a causa de l’altura en la qual està situat.

Així doncs tot i una pujada del nivell del mar el port badaloní podria assumir un augment del cabal de l’aigua, tant en el millor com en el pitjor dels escenaris. Això sí, una pujada destacada del nivell del mar provocaria un augment de l’agitació de l’aigua i de la intensitat de l’onatge entre els dics portuaris.

L’AMB ha adoptat una Declaració pel clima que potencia i amplia els diversos compromisos de l’ens metropolità amb l’objectiu de reduir el 40% de les emissions de Diòxid de carboni de cara al 2030, així com la transició cap a un nou sistema energètic al territori.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram