L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i la consellera Dolors Bassa van signar dilluns el conveni de col·laboració per promocionar l’acolliment familiar. Foto: Línia Nord

Des de dimarts, Badalona és l’escenari de la Setmana de l’Acolliment Familiar, una iniciativa impulsada per la Generalitat i l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA) per donar a conèixer entre la població aquesta pràctica, encara força desconeguda. Avui el Centre Cívic Dalt de la Vila acollirà a les sis de la tarda una xerrada informativa sobre l’acolliment familiar i demà al Museu s’hi representarà l’obra Dos Familias, a càrrec de la companyia La Familia, a les set de la tarda.

La Generalitat no ha escollit Badalona a l’atzar. La ciutat, igual que Santa Coloma de Gramenet, és un dels vuit municipis catalans on hi ha més nens que necessiten ser acollits per alguna família i també on hi ha un nombre considerable de persones que volen acollir. Els actes de la Setmana de l’Acolliment Familiar se centren al Centre i a Bufalà perquè és aquí on ja hi ha més veïns que han sol·licitat acollir infants.

FIRMEN EL CONVENI
Badalona ha estat el primer municipi que ha signat un conveni amb el departament d’Afers Socials i Famílies per a la promoció de l’acolliment familiar de nens de zero a sis anys a la ciutat. Actualment a Catalunya hi ha 80 menors d’aquesta edat en llista d’espera per ser acollits i 500 més de 7 a 17 anys.

Entre altres coses, el conveni suposa un compromís per part de l’Ajuntament de Badalona de crear circuits estables de promoció de l’acolliment a la ciutat, fent un mínim de dues sessions informatives cada any. A més, el Ple municipal va aprovar dimarts una declaració institucional per declarar la ciutat com a municipi amic de l’acolliment familiar.

La voluntat de la Generalitat és ara repetir la signatura amb els set municipis restants. En declaracions a Línia Nord, fonts de l’Ajuntament de Santa Coloma expliquen que el consistori participarà en la campanya de difusió i té voluntat de signar el conveni, però encara no hi ha hagut cap reunió formal amb la Generalitat.

Per la seva banda, la consellera d’Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, posa l’accent en la relació amb el món local. “Els Ajuntaments han de participar en la presa de decisions d’aquest programa”, va demanar.

 

L’acolliment, desconegut
per la meitat de la població

“El 50% de la ciutadania desconeix el sistema d’acolliment familiar”. Aquesta va ser la dura realitat que la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va transmetre dilluns a Badalona i que evidencia la necessitat de fer promoció de l’acolliment.

La Generalitat defensa que aquesta possibilitat és la millor solució per als infants tutelats per la Generalitat, sobretot per als menors de sis anys. Es tracta d’una mesura temporal que pot durar des de sis mesos fins al temps que passi abans que l’infant sigui major d’edat.

A Catalunya, els infants les famílies dels quals no se’n poden fer càrrec són tutelats per l’administració i viuen en centres d’acollida o en centres residencials d’acció educativa (CRAE). Allà es cobreixen les seves necessitats bàsiques però la Generalitat considera òptim que aquests infants puguin viure amb una família que els ofereixi un embolcall afectiu. Les famílies que vulguin acollir han de presentar una sol·licitud i ser avaluades per la Generalitat. Si són escollides, rebran una ajuda d’uns 300 euros al mes més diversos complements en funció de la necessitat de cada infant.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram