El Barcelonès Nord ofereix aquest curs 25 places més de P3 i 90 de 1r d’ESO. Foto: Arxiu

Ja ha començat la preinscripció escolar per al curs 2017-2018 i el Barcelonès Nord ofereix un grup de P3 i tres de 1r d’ESO més que el curs anterior. Són dades del departament d’Ensenyament de la Generalitat i que la comunitat educativa ha rebut amb bons ulls. De tota manera, ara cal esperar que finalitzi el període de preinscripcions per veure com s’adequa l’oferta amb la demanda de places.

“Hem aconseguit que no es tanquin línies abans de les preinscripcions i, com a mínim, s’han mantingut”, celebra Óscar Montes, vicepresident de la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC). Tot i així, posa èmfasi a dir que per assolir una educació de qualitat s’han d’abaixar les ràtios a 20 des de P3 -de fet, aquest és l’eix central de la campanya Abaixem les ràtios: no a la massificació de les aules que va iniciar la federació fa dos mesos-. “Hem d’aprofitar que s’està produint una baixada de la natalitat per millorar les ràtios a les aules”, argumenta Montes. Actualment l’oferta de places per grup és de 25 a infantil i primària i de 30 a secundària.

En aquest sentit, coincideix amb el posicionament del sindicat majoritari en l’ensenyament, la USTEC. El seu portaveu, Ramon Font, és favorable a una ràtio de 20 alumnes per classe. Segons Font, però, el problema va més enllà de la massificació. “El curs que ve s’aplicarà el decret de l’escola inclusiva, amb el qual nens i nenes dels centres d’educació especial seran escolaritzats en centres ordinaris i això es farà sense abaixar les ràtios”, explica. “Si les necessitats educatives són més grans, això pot comportar una mala qualitat en l’ensenyament”, afegeix.

RECLAMACIÓ COMPARTIDA
Sigui com sigui, la comunitat educativa de la comarca s’ha fet seva la reivindicació sobre la baixada de ràtios. A Badalona, va quedar clar amb la celebració diumenge passat de la setena edició de la Diada de l’Educació, organitzada per la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (Fampas). “És una oportunitat per relaxar l’ambient a les aules”, argumenta el president de la federació, David Guerrero.

Una opinió compartida per l’Assemblea Groga de Gramenet, moviment a favor de l’educació pública en el qual s’integra la federació d’Ampas local. “S’aconseguirien millorar els resultats, la convivència i atendre millor la diversitat”, defensa el seu portaveu, Arnau Rodellar.

Tot i que durant la preinscripció les ràtios s’han mantingut igual que els darrers cursos, la comunitat educativa de Badalona i Santa Coloma celebra que enguany la Generalitat no hagi optat per tancar grups abans de finalitzar la preinscripció, com havia passat en cursos anteriors. “Molts cops es tancaven grups que després necessitàvem”, recorda Rodellar. En aquest sentit, el portaveu de l’Assemblea Groga insta el departament d’Ensenyament a tenir en compte la matrícula viva a l’hora de decidir tancar algun grup després de la preinscripció.“Cada any arriben alumnes nouvinguts després de setembre, o fills de famílies que no havien fet la preinscripció”, assegura.

RECLAMEN INSTITUTS
El debat sobre la preinscripció a la comarca també s’ha centrat en l’educació secundària. L’única ciutat on l’oferta de grups és superior a la del curs passat és Badalona. El barri de Canyadó acollirà un nou institut que finalment compartirà espai amb l’escola Lola Anglada i Guerrero expressa preocupació per una possible “cronificació” d’aquesta situació. En el cas de Santa Coloma, Rodellar lamenta que la Generalitat no tingui previst obrir cap nou centre. “L’augment de la natalitat del 2007 i el 2008 crearà un problema de falta de places aviat”, avisa. 

Abans, però, la comarca espera el final d’una preinscripció en què l’oferta de grups a l’escola pública no s’ha retallat d’entrada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram