Can Ruti torna a ser pioner

Els cirurgians de l’Hospital Germans Trias i Pujol han desenvolupat una nova tecnologia feta amb gel de plaquetes que permet restablir el volum de la mama després d’extirpar un tumor conservant la mida i la forma del pit. Es tracta d’una tècnica pionera que es porta a terme en el mateix acte quirúrgic i que ja s’ha aplicat amb èxit a un centenar de dones.

La investigació ha comptat amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El cirurgià Joan Francesc Julián ha liderat el projecte que ha donat com a resultat un tractament que permet omplir el buit que genera l’extracció d’un tumor mamari sense necessitat de reconstruccions posteriors ni la col·locació de pròtesis mamàries.

Les plaquetes s’obtenen de la sang d’un donant i amb elles s’elabora un gel amb una consistència similar a la de la mama, que permet restituir el seu volum i que es regenera paulatinament amb les fibres de col·lagen perdudes. Tot i que circulen per la sang, les plaquetes no són cèl·lules i precisament per això tot i que siguin d’un donant no generen rebuig per part del receptor.

Aquest és el gel revolucionari

Des de finals de 2008, es va començar a practicar aquest nou tractament quirúrgic. Des d’aleshores una cinquantena de dones del Barcelonès Nord i el Maresme han provat amb èxit la nova tecnologia, i entre un i dos anys després la mama ha mantingut la seva forma i volum.

L’equip investigador va rebre el 2010 el premi Corachán de la Societat Catalana de Cirurgia pel desenvolupament de la nova tecnologia, que està protegida per patent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram