Línia Nord parla amb Xavier Garcia Albiol (esquerra), Jordi Serra (a dalt) i Maite Arqué (a baix) sobre la seva carrera política després de ser alcaldes. Foto: Arxiu

Ser alcalde o alcaldessa de Badalona pot obrir moltes portes. Això han comprovat en primera persona Maite Arqué, Jordi Serra i Xavier Garcia Albiol, els tres últims exbatlles de la ciutat que mantenen activa la seva carrera política. En alguns casos, encara amb un peu a Badalona.

És el cas d’Albiol, que després de quedar relegat a l’oposició el 2015 manté el seu seient de regidor al Ple, tot i haver renunciat a la presidència del grup municipal del PP, ara en mans de Juan Fernández. “Ser alcalde és la millor experiència política que pots tenir”, assegura en declaracions a Línia Nord. “Et permet viure amb proximitat allò que passa a la teva ciutat”, afegeix. Per la seva banda, Arqué i Serra coincideixen a l’hora de qualificar el seu pas per l’alcaldia de Badalona de “màster en política”.

Tots dos asseguren que haver estat els màxims representants del consistori els ha permès tenir més eines. “Tothom que ostenta un alt càrrec polític hauria d’haver estat, com a mínim, regidor de la seva ciutat”, considera Arqué, mentre que Serra creu que és un “error” entrar en política per aspirar a grans fites. En aquest sentit, els tres exalcaldes defensen la compaginació de la feina que suposa el càrrec amb la presència en organismes comarcals o metropolitans. En canvi, discrepen sobre la possibilitat d’assumir càrrecs en altres àmbits. “Potser s’hauria de mirar de no acumular càrrecs de regidor, diputat i senador, tot i que compaginar-ho no té per què ser negatiu”, diu Serra. “Seria necessari assegurar que una persona no acapari dos càrrecs alhora”, diu Arqué.

Estar al Parlament i al Senat al mateix temps que a l’Ajuntament li ha costat crítiques a Albiol. “Em preocupen poc”, etziba. “No em van permetre ser alcalde i això m’ha permès no assumir una responsabilitat diària a la ciutat. A mi no m’ha hagut de col·locar el partit enlloc, no com altres”, afegeix.

Albiol, però, assegura que no es vol dedicar sempre a la política i defensa que les responsabilitats de govern no s’allarguin més de vuit anys. Arqué creu el temps que es dedica a l’alcaldia és una qüestió molt personal, mentre que Serra pensa que limitar l’experiència a quatre anys és “absurd”. “Acabat aquest període és quan tens més experiència”, conclou.

 

Parlament, Senat o AMB:
els tres destins més habituals

Recentment Jordi Serra ha estat nomenat conseller de l’empresa Aigües de Barcelona, en representació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). “No cobro més per aquesta nova feina”, insisteix. Maite Arqué, per la seva banda, també explica que la seva tasca al Pacte Nacional pel Referèndum no és retribuïda. “Tota l’activitat política que faig ara és voluntària, com a persona jubilada”, assegura.

Sigui com sigui, Arqué va renunciar a l’alcaldia el 2008 per anar al Senat. Una marxa que va propiciar l’arribada a l’alcaldia de Jordi Serra, que va compaginar el càrrec amb responsabilitats a la Diputació i, després de perdre les eleccions el 2011, va ser regidor a l’oposició durant el mandat d’Albiol.

L’exalcalde del PP va dir adéu el 2015 a l’alcaldia i això li va obrir les portes de la política nacional i estatal. Tot i això, no renuncia a tornar. “Em vull tornar a presentar a les eleccions per ser alcalde”, diu en primera instància en una conversa amb aquesta publicació. “Prendré la decisió si veig que, un any abans dels comicis, els veïns volen que ho faci”, matisa tot seguit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram