Badalona fuites

Riera per on es perd l’aigua a Badalona. Foto: Albert Hernàndez/ACN

El nou Govern de la Generalitat donarà continuïtat a les obres necessàries per posar fi a les fuites que afecten Badalona i Santa Coloma. La setmana passada, en una roda de premsa per explicar els acords de Govern, la portaveu i consellera de Territori, Sílvia Paneque, va verbalitzar el compromís de l’executiu de tirar endavant el desdoblament de l’artèria Ter-Trinitat, que té una extensió de 10 kilòmetres. Actualment, la canonada perd 225.000 litres d’aigua al dia. A Badalona, a Canyet, està situada la fuita més important, on es malbaraten 185.000 litres diaris des del 2005, any en què es va detectar la incidència. Ara per ara, 19 anys després, encara no ha arribat la solució al problema.

“Permetrà reparar l’antiga canonada on hi ha fuites que de manera recurrent han estat denunciades i cal reparar-les per millorar l’eficiència de l’aigua”, va assegurar Paneque. Segons va comunicar Aigües Ter Llobregat al juliol, les obres -adjudicades pel Govern anterior- està previst que comencin a mitjans de l’octubre.

Desviar aigua del Besòs

Per altra banda, el Govern preveu invertir 2.300 milions d’euros fins al 2040 en infraestructures hídriques perquè Catalunya deixi de dependre de l’aigua de pluja. D’aquesta quantitat, ja hi havia 1.000 milions planificats. Una d’aquestes mesures que també planteja l’executiu català afecta el Barcelonès Nord. Es tracta de desviar les aigües residuals del Besòs fins al Llobregat, perquè allà puguin ser aprofitades mentre no avancen les potabilitzadores del Besòs.

El Govern també ampliarà l’actual Central del Besòs, una acció que consideren “necessària” per la regeneració del riu.

70% de recursos el 2027

Segons va dir Paneque, els acords aprovats per la Generalitat “dissenyen” un conjunt de mesures que han de permetre que Catalunya tingui garantit el 70% del consum total d’aigua amb recursos propis el 2027.

Ara, el territori té garantit un 33% del consum assegurat més enllà de l’aigua de pluja, segons dades del Govern, i amb el nou full de ruta s’espera “assegurar”, amb recursos que no depenguin de la pluja, 245 hm³ anuals, mentre que ara n’hi ha 116 de garantits.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram