Aviat farà tres anys que un grup de badalonines i badalonins progressistes i plurals, vàrem emprendre l’aventura de fer propostes culturals, socials i lúdiques a la nostra ciutat.

Són diferents els àmbits sobre els que hem desenvolupat les nostres activitats: conferències sobre la ciutat i sobre la dona, han explicat contes en català -per primer a vegada- veïnes i veïns immigrant. Hem fet dos manifests conjuntament amb altres persones i entitats, un sobre quin espai volíem i quin hauria d’ésser el nom per a la ILLA CENTRAL de la ciutat i l’altre una crítica decidida sobre la Capitalitat de la Cultura a Badalona, denunciant les seves mancances i amb tot un seguit de propostes.

Però volem destacar sobretot el que algú ens ha dit, les innovacions a la ciutat, és a dir activitats sense precedents a Badalona. “Les 24 hores de Novel·la Negre”, L’Exposició d’Artistes Badalonines” i Les Jornades del BADACÒMIC. En els tres casos anem ja per la tercera edició.

La Novel·la Negre que alguns l’han definit com “el nou realisme”o com “si vols saber què passa al món llegeix novel·la negre” i també com “escric novel·la Negre per a poder dir el que no ens deixen escriure als diaris”. Aquest és un gènere que no és d’evasió i prou, ni un gènere popular, amb aquelles connotacions pejoratives habituals. La Novel·la Negre com qualsevol gènere literari té obres excel·lentment escrites, unes altres no tant i també altres mal escrites.

L’Exposició d’Artistes Badalonines: el 2009 vàrem fer la primera exposició, a la planta baixa de les dependències municipals “El Viver”, espai que vam “descobrir” i que vam concretar com a espai d’exposicions després de fer una proposta a l’Ajuntament. La virtut d’aquest espai, que no una sala, és la quantitat de persones que poden gaudir de les obres exposades. La història va començar amb un grup de cinc companyes artistes i BATeneu, i després de la segona mostra ja són 18 artistes.

Les Jornades del BADACÒMIC: Abans que es tingues notícia de que a Badalona estaria ubicat el Museu del Còmic i la Il·lustració (equipament de la CACI), BATeneu, CYBERCÒMIC i un grup de companyes i companys afeccionats al que es ve definint com el 8è art, vam dur a terme les primeres Jornades del Còmic a la ciutat. Cal dir que a Badalona contem amb qualificats dibuixants i guionistes amb projecció internacional- com a exemple, el Gran Premi del Saló del Còmic 2010 a una obra a estat concedit al badaloní, Rubén Pellejero

També hem tingut a la ciutat, en aquest cas en el marc de les jornades de Novel·la Negre, a l’amic Andreu Martín, al que ha estat atorgat el Premi Pepe Carvahllo de la Setmana Negre de Barcelona, que tindrà lloc del 31 de gener al 5 de febrer del 2011.

Definitivament en les diferents activitats proposades i realitzades des de BATeneu hem estat amb tot un seguit de persones amb una catalogació professional indiscutible.

Volem aprofitar aquest espai, que ens ofereix Línia Badalona perquè tota aquella persona interessada en coneixe’ns més, que vulgui apropar-se a nosaltres, saber qui som i què fem i si cal, fer-se soci de la nostra entitat, ho pugui fer mitjançant el nostre correu electrònic i el nostre blog.

Paco Obón, President de BATeneu

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram