Tersa Sant Adrià

La incineradora de residus Tersa, que ha estat investigada per possibles emissions contaminants. Foto: Blanca Blay/ACN

El panorama a Sant Adrià de Besòs no convida a l’optimisme. Des de fa uns anys, el municipi ha estat notícia per episodis de contaminació i possibles afectacions en la salut dels ciutadans. Sense anar més lluny, aquesta setmana ha tornat a patir un vessament tòxic al riu per l’incendi d’una indústria a Polinyà. A l’herència industrial del municipi, que va deixar bona part del sòl contaminat, s’hi ha de sumar la ubicació de diverses infraestructures que no agraden als veïns. Tot plegat ha creat un còctel al llarg dels anys que indigna els adrianencs, que veuen la seva ciutat com el pati del darrere de Barcelona.

Solar a la Catalana

Un d’aquests exemples afecta el barri de la Catalana, concretament el solar situat entre els carrers Antonio Machado i Pessebre Vivent. Des de l’Associació de Veïns de la Catalana expliquen al Línia Nord que senten que l’Ajuntament “s’ha aprofitat” de la seva confiança. Aquests terrenys fa 20 anys que estan en desús, i la voluntat dels veïns era que hi destinessin un equipament per al barri. Tenien el compromís del govern local i, de fet, el maig del 2023, l’alcaldessa Filo Cañete explicava en un vídeo que havien sol·licitat a la Generalitat la possibilitat d’instal·lar-hi una escola, un institut o un centre sanitari. “No són competències de l’Ajuntament, però ja hem fet un trasllat de necessitat a la Generalitat oferint les oportunitats que hi ha a la ciutat, com és aquest solar, destinat a equipaments, que seria propici per ubicar-hi aquests dos serveis”, assegurava Cañete.

La sorpresa dels veïns va venir el febrer passat. El consistori va comunicar-los que la Generalitat havia sondejat la possibilitat d’instal·lar-hi una potabilitzadora d’aigua, tenint en compte el context de sequera que travessava Catalunya, però l’Ajuntament va moure’s per evitar-ho.

En canvi, el consistori va dir als veïns que, temporalment, els terrenys s’utilitzarien per a l’emmagatzematge de blocs de formigó destinats a la reconstrucció del dic del Port Fòrum de Barcelona, que va patir danys pel temporal Glòria del 2020. Segons assenyalen des de l’Associació de Veïns, el govern local els va demanar no compartir aquesta informació “per no generar alarma social”.

La indignació dels veïns, però, va arribar el passat 9 de juliol, quan se’ls va comunicar que el solar no seria només un lloc d’emmagatzematge, sinó que també s’hi faria l’encofrat dels blocs.

“Això no era el que ens van dir, perquè implicarà el moviment de màquines, camions i soroll. I s’allargarà més de dos anys. No volem un altre monstre industrial. Com és possible que no s’hagués dit abans? A sobre l’Ajuntament ens va dir que ja ho sabíem. Ens ha deixat com uns mentiders”, lamenten des de l’associació adrianenca. De moment, aquests dijous hi haurà una reunió amb els veïns per explicar-los què es farà al solar. “Ens han transmès que respectaran l’opinió del veïnat i que, si cal, buscaran un altre lloc. Però no les tenim totes”, expressen, preocupats.

Espais poc agradables

Sigui com sigui, a Sant Adrià es concentren més infraestructures d’aquelles que, com a veí, no és plat de bon gust tenir-ne a prop. En són alguns exemples la incineradora de residus Tersa, que ha estat investigada per possibles emissions contaminants, l’Ecoparc 3 –la instal·lació on es tracten residus– o la depuradora del Besòs. I, com ja hem comentat, s’hi ha de sumar el passat industrial del municipi, el qual ha deixat sòls contaminats, com ara els de la platja del Litoral, que fa quatre anys que està tancada per aquest motiu.

I, per si no fos suficient, Sant Adrià també ha de lidiar amb la brossa que històricament baixa del riu Besòs quan plou fort. “Ja en tenim prou. Només la idea que la Generalitat insinuï una potabilitzadora ens sembla un insult. Ja som bastant solidaris per tenir una infraestructura més en els quatre quilòmetres quadrats de ciutat”, declara al Línia Nord Laura González, presidenta de l’associació mediambiental La Marea Verde.

“No se’n preveuen més”

Consultat per aquest diari, l’Ajuntament de Sant Adrià insisteix en el caràcter temporal de l’ús del solar de la Catalana per a les obres del Port Fòrum, d’un màxim de 26 mesos, i que l’encofrat dels blocs es farà en una petita part de la superfície. “Pot tenir més impacte i ocasionar més molèsties un edifici en construcció”, assegura el consistori.

Les mateixes fonts indiquen que es va autoritzar aquest ús per evitar posar-hi una altra gran infraestructura. “L’equip de govern es va oposar contundentment a la potabilitzadora perquè no es vol una altra instal·lació que impacti negativament en la qualitat de vida de la ciutadania”, expliquen. També recorden que han presentat la sol·licitud per al desmantellament de Tersa i que no tenen intenció d’acollir més instal·lacions d’aquesta mena. “No es preveu un barri amb més infraestructures com aquestes, sinó amb habitatges, equipaments i espais verds”, conclouen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram