platja Sant Adrià

La platja del Litoral continuarà, un any més, tancada. Foto: Línia Nord

El jutjat número 5 de Badalona ha dictat el sobreseïment de la causa per un presumpte delicte ambiental de l’empresa AFR-IX a la platja del Litoral, segons ha avançat El Periódico. La companyia va ser l’encarregada d’instal·lar els cables submarins de telecomunicacions a la platja adrianenca el 2020. Es tracta d’una resolució definitiva que assegura que els fets objecte de la investigació “no són constitutius de delicte”.

L’Ajuntament de Sant Adrià va denunciar aquesta empresa el març del 2023 perquè la instal·lació d’aquests cables podria haver suposat un delicte contra el medi ambient. AFR-IX, amb el permís del ministeri de Transició Ecològica, la Generalitat i l’Ajuntament va iniciar els seus treballs el 2020, que van implicar moviment de terres. En acabar les primeres perforacions, un estudi va detectar que havien sortit a la superfície substàncies potencialment cancerígenes. De fet, les obres, sumades al temporal Filomena del 2021, van fer aflorar aquests materials i es va optar per tancar la platja abans d’aquell estiu. I ara ja en són quatre sense platja.

Segons el document judicial, va ser llavors quan l’empresa “va tenir per primera vegada coneixement que la platja del Litoral de Sant Adrià estava contaminada amb anterioritat a la seva actuació” per l’activitat industrial que va haver-hi a la zona en el passat. A més, detalla l’escrit, l’actuació va afectar un 2,9% del total de la platja i apunta que els temporals podrien haver influït a la contaminació.

Els veïns, decebuts

Una decisió que no ha sorprès l’associació mediambiental Marea Verda, que expliquen a Línia Nord que ja preveien l’arxivament de la causa. Més enllà d’això, es mostren descontents amb l’Ajuntament de Sant Adrià. “Estem decebuts perquè posen una denúncia i després no es personen a la causa. Fins i tot un tècnic jurista de l’Ajuntament va dir que no li veien recorregut”, apunten des de l’associació.

Afirmen, a més, que la culpa no és de ningú perquè és de tots. “Les administracions tenien informes des del 2017 i sabien que la platja estava contaminada i, tot i això, van concedir l’autorització a l’empresa”, apunten. Afegeixen també que tenen la sensació que han hipotecat la platja, i se senten “ciutadans de segona” perquè, diuen, el que no volen a Barcelona acaba a Sant Adrià. “Estem cansats”, clouen.

Per la seva banda, des del consistori eviten, preguntats per Línia Nord, pronunciar-se al respecte fins que no hagin “estudiat” la resolució judicial.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram