Barcelonès Nord

El Barcelonès es va quedar sense Consell Comarcal el 2019. A la imatge, una panoràmica del Barcelonès Nord. Foto: R.H.

Un Consell Comarcal per al Barcelonès Nord. Aquesta és la proposta que va sorgir al vuitè Congrés del PSC d’aquest territori, celebrat dissabte a Santa Coloma de Gramenet. Els socialistes, amb la presència del primer secretari del partit, Salvador Illa, van aprovar una proposta amb la intenció de crear un ens comarcal per al nord del Barcelonès.

La manca d’un organisme com aquest, expliquen des del PSC, “ha deixat un buit en la gestió i coordinació de certs serveis comarcals”. Per aquest motiu, la federació del PSC al Barcelonès Nord proposa demanar al Parlament que insti el Govern de la Generalitat a crear el nou Consell Comarcal del Barcelonès Nord. A l’esmentada resolució, a la qual ha tingut accés el Línia Nord, també es proposa, en cas que el futurible Consell Comarcal no acabi fent-se realitat, la posada en marxa d’una agència específica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) establerta al territori del Besòs. Al text, a més, es destaca que el Barcelonès és l’única comarca de Catalunya sense un Consell –es va dissoldre el 2019– i, per la seva complexitat social, econòmica i mediambiental, “queda limitada en l’avanç de la solució de problemes compartits pels municipis”.

“El Consell Comarcal ajudaria a millorar l’eficiència i l’efectivitat en l’administració dels recursos locals, permetent mancomunar certs serveis i, per tant, donant una millor resposta als desafiaments i necessitats actuals, moltes d’elles de caràcter metropolità”, detallen els socialistes al text que han aprovat.

Disparitat d’opinions

Santa Coloma i Sant Adrià, governades pel PSC, donarien suport, implícitament, a aquesta proposta. En canvi, el tercer municipi en discòrdia, la Badalona del PP, no ho veu clar. Fonts municipals del govern badaloní expliquen a aquest diari que no veuen amb bons ulls el que plantegen els socialistes. I és que consideren que la tasca que faria aquest Consell al territori ja està coberta per altres organismes. “El govern de Badalona no és partidari d’aquesta iniciativa. El Consell Comarcal del Barcelonès es va suprimir per la duplicitat de competències que comportava i no n’hi ha cap que hagi quedat desatesa després de la desaparició de l’ens”, asseguren fonts municipals badalonines.

En una línia similar, la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs no està d’acord amb la proposta del PSC, ja que, recorden, ja s’està treballant des d’altres organismes pels reptes que descriuen els socialistes. “Hem donat força al Baix Besòs a través del Consorci, que és un element on hem de poder traslladar problemes i reptes. Tampoc estem d’acord amb excloure-hi Barcelona i Montcada, que formen part del Consorci del Baix Besòs”, declara al Línia Nord Pepe Sánchez, president de la Coordinadora Veïnal. Coincideix, en aquest sentit, amb Badalona en el fet que un nou Consell Comarcal duplicaria competències. “Ja tenim un pol cohesionador. Crear més organismes l’únic que pot fer és dispersar la força d’aquesta unió”, conclou Sánchez.

En canvi, Ferran Falcó, membre del consell de la Cambra de Comerç del Barcelonès Nord i president de Restarting Badalona, creu que la proposta del PSC podria funcionar. “La idea és bona, perquè no és normal que l’únic Consell que s’hagi eliminat sigui el del Barcelonès”. Ara bé, Falcó hi veu un inconvenient: “El problema és com expliques a un ciutadà corrent que muntes una nova administració”, avisa. En el que coincideix plenament amb la idea del PSC és en el pla B que marca la resolució aprovada, que consistiria a reforçar el paper de l’AMB al territori. “Potser el que toca és que l’AMB assumeixi un rol més potent en la prestació de serveis a les ciutats”, conclou Falcó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram