El fet que a Badalona una dona musulmana, que vesteix amb vel i és independentista ocupi un càrrec al govern municipal és una novetat difícil d’assimilar per la dreta més rància, i més en una ciutat on el discurs xenòfob va quallar durant el mandat del PP, amb Xavier García Albiol al capdavant. Des d’aleshores, la regidora Fàtima Taleb ha hagut de fer front a menyspreus i desqualificacions constants. I la setmana passada va decidir trencar el silenci, després de patir dues agressions racistes al carrer en pocs dies.

La primera, quan un home la va insultar i escopir. La segona, quan una jove la va insultar “de manera agressiva”, tal com relata la regidora en l’escrit publicat aquest dilluns al seu compte personal de Facebook. Taleb detalla que familiars de l’agressora i diversos vianants es van unir a la vexació. “Pensaven que tenien el dret a insultar-me i jo el deure de callar, simplement per ser diferent i musulmana”, denuncia ara.

I és que, lluny d’arronsar-se, Taleb ha fet front a les agressions i ha alçat la veu contra el racisme. Assegura que el seu no és un cas aïllat i defensa que molts veïns pateixen cada dia actituds racistes i xenòfobes, de les quals Taleb en responsabilitza el regidor del PP i exalcalde Albiol. “Es va dedicar durant el seu mandat a sembrar l’odi i a dividir la ciutadania, vinculant els problemes com la pobresa, l’atur i la falta de seguretat a l’arribada de persones de procedència estrangera”, argumenta. “Fins i tot, vinculant el terrorisme amb l’Islam”, recorda la regidora de Guanyem Badalona en Comú.

ALBIOL I LA “INCOMPETÈNCIA”
De fet, la resposta d’Albiol no es va fer esperar. Poc després de la denúncia pública de Taleb, l’exalcalde va passar a l’atac contra ella i el govern. “No acceptarem que se’ns assenyali com a culpables per episodis de racisme, és mesquí per part del govern”, va afirmar.“Que una regidora musulmana m’acusi perquè es fiquen amb ella al carrer és una bona excusa per tapar la seva incompetència”, va dir dilluns a Twitter, mentre que l’endemà acusava Taleb de treure “rèdit polític” de les agressions.

Unes declaracions que evidencien que la lluita contra el racisme a Badalona ha de continuar. Almenys, fins que es critiqui la regidora Taleb per la seva gestió pública i no per ser dona, musulmana o portar vel.

 

La Generalitat farà d’acusació particular, l’Ajuntament no

La Generalitat farà d’acusació particular contra els agressors de Taleb si s’obren diligències judicials. “Estarem amb tu, com a acusació particular”, ha assegurat la consellera d’Afers Socials, Dolors Bassa. Per la seva banda, l’Ajuntament no seguirà el mateix camí, després que el Ple votés dimarts en contra d’una proposta del govern que pretenia donar poders a Sabater per decidir fer o no d’acusació particular en casos de violència masclista o racista. Un debat que va substituir l’inicialment previst: presentar-se com a acusació als casos denunciats per Taleb.

A nivell nacional, SOS Racisme es planteja denunciar Albiol al considerar que les declaracions del líder del PP català són una forma de “justificar l’agressió”. En canvi, Albiol amenaça de demandar l’Ajuntament per “acusacions falses” de xenofòbia contra els veïns. Un camí que també podria seguir una de les presumptes agressores de Taleb, que l’acusa de mentir.

En altres termes, Catalunya Sí que es Pot ha demanat al Parlament que reprovi els “comportaments racistes”d’Albiol. La CUP s’hi ha sumat i ja ha qualificat Albiol com el “Trump de Badalona”. Els anticapitalistes han anunciat que proposaran una llei integral contra totes les formes d’odi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram