La imatge de l’estripada de Téllez que ha quedat per la memòria. Foto: Arxiu

La justícia ha arxivat la denúncia presentada pel PP contra sis regidors del govern municipal per un delicte de presumpta desobediència, després d’haver obert les portes del Viver el 12 d’octubre. Una ordre judicial impedia que les dependències municipals obrissin el dia de la Hispanitat, després que una altra denúncia del PP ho sol·licités cautelarment. Finalment, els regidors Oriol Lladó, Jose Téllez, Fàtima Taleb, Francesc Duran, Laia Sabater i Agnès Rotger van obrir les portes del Viver. Tot i això, els càrrecs electes van ser els únics que van entrar a l’equipament, mentre que no es va permetre l’entrada als treballadors. Aquest és un dels fonaments a través dels quals el jutge justifica l’arxivament. “No va haver-hi desobediència perquè no va haver-hi cap actuació administrativa”, diu.

SENSE CÀMERES DE SEGURETAT
En les seves explicacions, el jutge recull les converses que els sis regidors van mantenir amb diversos ciutadans, que van acudir al Viver per fer tràmits administratius. Tot i així, al registre de l’Ajuntament no consta que aquell dia es realitzés cap gestió, ja que totes les sol·licituds que van rebre els regidors van ser registrades l’endemà.

D’altra banda, la interlocutòria assegura que no ha pogut tenir accés a les gravacions de les càmeres de seguretat de la recepció del Viver i afegeix que, segons explica la Guàrdia Urbana, aquestes no funcionen des del 2012. Així doncs, el tribunal ha hagut de basar les seves conclusions en els testimonis dels agents de la policia local que aquell dia eren al Viver. Unes declaracions que han ratificat que cap treballador va entrar-hi.

De fet, l’auto recull que van ser els mateixos regidors qui van impedir als funcionaris accedir al Viver, tant el mateix dia 12 de forma presencial com anteriorment, a través d’un correu electrònic enviat a la plantilla municipal.

“ESCENIFICACIÓ”
Més enllà de l’atenció als veïns, el més comentat d’aquell dia va ser l’estripada de la interlocutòria judicial que prohibia el normal desenvolupament de les dependències municipal, a càrrec del tercer tinent d’alcaldia, Jose Téllez. “Per desagradable i mal educat que pugui semblar estripar una resolució judicial, és una conducta irrellevant emparada en la llibertat d’expressió”, reflecteix el jutjat.

Dit d’una altra manera, assegura que no es va produir desobediència i els fets es van limitar a una escenificació, en què els regidors feien creure que desobeïen. “El dret penal no castiga les performances”, conclou. Per la seva banda, el primer tinent d’alcaldia, Oriol Lladó, celebra el sobreseïment i considera que no van ser els sis regidors qui van iniciar l’escenificació. “La performance la va començar el PP i els seus actors secundaris: la fiscalia i l’advocacia de l’estat”, diu en declaracions a Línia Nord.

LA FISCALIA RECORRE
D’altra banda, en la resolució de sobreseïment de la causa, el jutge explica que durant tot el procés d’investigació ningú ha iniciat cap acció penal contra els regidors. “Per molt ressò mediàtic que hagin tingut els fets”, aclareix.

En aquest sentit, el tribunal també critica el comportament del PP, l’advocat de l’estat i la fiscalia durant aquests mesos a causa de la seva inactivitat. En el cas del ministeri fiscal, assenyala que no s’ha manifestat respecte de la causa fins que el jutjat ha demanat l’arxivament. Immediatament després de l’anunci de sobreseïment, la fiscalia va presentar un recurs contra l’arxivament del cas.

Així doncs, es tanca -almenys en la via judicial- la pitjor crisi que ha patit el govern de Dolors Sabater, que acabarà sense conseqüències jurídiques per a ningú.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram