El passat 4 de juny, el nostre alcalde Garcia Albiol exposava, en roda de premsa, un ‘Pla Renove Asfalto Badalona’, amb què es pretén asfaltar el 70% dels carrers en diferents fases durant aquest mandat, cosa que suposa la renovació d’uns 1,16 milions de metres quadrats. A la nota de premsa s’afegeix que aquesta actuació “permetrà revertir l’estat lamentable dels carrers, millorar la imatge de la ciutat i, sobretot, farà que les vies de Badalona siguin més segures per a tots els vehicles”. Benvingudes les inversions.

Tot i això, crec necessari fer algunes puntualitzacions i algunes consideracions sobre el projecte tal com està plantejat. Començant per les puntualitzacions, comparteixo amb el senyor alcalde la necessitat de passar de les reflexions als fets, però no comparteixo que es passi als fets sense tenir en compte els treballs i les reflexions que es van iniciar amb el Pla de Mobilitat del Municipi de Badalona el 2011 i la seva aprovació definitiva el 2020, a més d’altres treballs com, per exemple, l’Estudi de Zones de Baixes Emissions el 2019, que va prendre com a referència el barri del Progrés on jo visc.

Pel que fa a les consideracions, crec que l’elaboració i l’execució dels projectes vinculats a la via pública han de tenir en compte aquestes reflexions, i aquí és on veig un problema perquè no sembla que hagi estat el cas. M’explico: prioritzar el carrer com a espai públic i el barri com a espai proper i amable que atén les necessitats dels seus veïns, suposa posar en valor la prioritat del vianant sobre el vehicle a tota la xarxa veïnal, mitjançant plataforma única, l’ampliació de les voreres en detriment de la calçada i una accessibilitat que atengui la diversitat funcional. Tot això juntament amb la necessària millora ambiental, que es pot aconseguir amb la conversió en zona de vianants d’àrees de centralitat amb espais amables i verd urbà. Parlo de la ciutat dels 15 minuts, una manera de dibuixar l’espai proper amable, on resoldre les funcions bàsiques de la vida: escola, sanitat, parc, esport, compres, on la vida social sigui un component essencial de la condició urbana.

L’octubre del 2023 es va posar en marxa a l’AV de Progrés una Comissió d’Urbanisme amb la idea de concretar una sèrie de propostes vinculades a aquests criteris i tenint en compte els criteris establerts pel PMU. Vam dedicar alguns mesos a fer una diagnosi en què assenyalàvem, entre altres qüestions, la manca d’actuacions a la part nord, amb voreres intransitables que obliguen a persones grans, carrets de la compra, carrets amb nens, etc. a transitar per la calçada.

En una segona fase, vam elaborar una proposta de millora de tota la xarxa de carrers secundaris i veïnals tenint en compte els criteris descrits anteriorment. El projecte inicial l’hem condensat en una proposta de quatre punts sota el lema “Horitzó Barri Progrés, un barri per viure-hi”: un, la pacificació dels carrers per donar prioritat als vianants, als camins escolars segurs, a la regulació i l’ordenació del trànsit i dels aparcaments. Dos, arranjament i modernització de places i carrers amb voreres amples i eixos de vianants al carrer Guifré i al voltant del mercat Torner, i establir com a norma la plataforma única amb arbrat, mobiliari i verd urbà per a la xarxa veïnal. Tres, revitalització del teixit comercial de proximitat. Quatre, salvar el Mercat Torner mitjançant la seva rehabilitació i promoció com a espai d’intercanvi comercial i cultural.

Amb aquesta plataforma hem iniciat la recollida de signatures. Hem arribat, en poc més d’un mes, a les 2.000 i esperem arribar properament a les 3.000. Hem fet aquesta campanya per constatar que les reivindicacions que plantegem són profundament sentides i perquè l’Ajuntament les conegui i les entengui.

Paral·lelament, el dia 18 d’abril vam registrar a l’Ajuntament una carta a l’alcalde on sol·licitàvem una reunió per exposar-li aquestes reivindicacions, de manera que les seves actuacions estiguessin en concordança amb les necessitats del barri. Actualment, estem esperant la resposta. Considerem del tot indispensable que es pugui celebrar aquesta reunió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram