Declaració de les advocades de la familia. Foto: Irídia

El forense que va practicar l’autòpsia a l’home que el 2021 va morir a casa seva a Badalona després de rebre sis descàrregues elèctriques de pistola Taser per part dels Mossos d’Esquadra ha confirmat que l’ús d’aquesta arma va ser “un factor rellevant” en la seva mort.

Segons Mireia Salazar, advocada de l’acusació particular, durant la seva declaració aquest dimarts al jutjat d’instrucció número 2 de Badalona, que haurà de decidir si el cas va o no a judici, el facultatiu ha recordat que en el moment de ser reduït amb les descàrregues l’home estava en un estat evident d’agitació, un dels factors de risc en l’ús de les Taser. Junt amb el forense han declarat també la mare i la germana del mort.

Tres anys reclamant justícia

A la sortida dels jutjats, Salazar ha destacat que les declaracions d’avui són un pas important, tot i que arriba tard, en el procés de reparació i justícia que reclama la família de l’Antonio des de fa gairebé tres anys.

El cas va ser arxivat pel jutjat de Badalona en fer cas d’un “insuficient” informe policial que descartava cap mena de mala praxi. No obstant això, la família, amb l’ajuda d’Irídia va recórrer l’arxivament a l’Audiència de Barcelona, que a finals del 2023 va obligar a reobrir el cas. Ara el jutjat de Badalona ha citat diversos testimonis, cosa que no havia fet anteriorment, i manté investigats dos dels agents que van actuar aquell dia.

En la seva declaració, la mare ha explicat que el dia dels fets va trucar al 112 alertant que el seu fill s’havia tancat a l’habitació molt agitat i amb dos ganivets. Ha afegit que si va trucar a emergències és perquè l’Antonio, que patia esquizofrènia i una discapacitat física, requeria una resposta mèdica i sanitària i no la policial que va acabar amb la seva mort.

Finalment, Salazar ha recordat que, a banda de les declaracions d’avui, queden diverses diligències a practicar com és la concreció de l’informe d’investigació interna dels Mossos d’Esquadra, que reclamen que es faci de manera “adequada”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram