Foto: Ajuntament de Santa Coloma

Recentment, l’equip de govern socialista de Santa Coloma de Gramenet va anunciar l’inici de les obres d’urbanització d’una zona lúdica accessible al parc de Can Zam amb un pressupost d’adjudicació de 748.397 euros.

El projecte es desenvoluparà al parc de Can Zam, entre el carrer Victor Hugo i l’Av. Francesc Macià, davant del llac, amb una superfície d’actuació de 3.565 metres quadrats.

Dies després es publicaven al canal 3/24 els resultats d’una investigació científica que denota que els paviments de cautxú que fa temps que s’estan utilitzant com a substrat de parcs i àrees de jocs infantils podrien ser perjudicials per a la salut.

La investigació, duta a terme per investigadors del CSIC, posa especial èmfasi en la perillositat de la capa de cautxú que recobreix el paviment. Aquesta última capa del paviment es fabrica de colors cridaners per fer més atractius els parcs. El que es diu és que, per donar aquests colors llampants al cautxú, aquest s’acoloreix en alguns casos amb metalls com l’antimoni, l’alumini o el plom. És d’especial perillositat el color groc que s’aconsegueix amb sals d’alumini.

D’altra banda, aquests granets de cautxú tenyits es compacten amb unes resines que tenen un alt contingut de ftalats. Aquests ftalats són substàncies que es fan servir en tractaments plastificadors i que s’ha demostrat que tenen influència en els nivells hormonals i ja han sigut regulats en la indústria alimentària com a materials que estan en contacte amb els aliments.

Des d’Esquerra Republicana, preocupats pels resultats de la investigació científica, hem revisat els plecs tècnics de la licitació d’aquesta nova zona al parc de Can Zam i hem detectat que l’actuació preveu 6 tipus de paviment creiem que potencialment perillosos per a la salut, tal com indiquen els investigadors del CSIC.

Aquests tipus de cautxú que s’instal·laran a l’espai singular multijoc són:

  • La base: una barreja de color per imitar terra natural (80% groc, 10% verd i 10% vermell).
  • Les muntanyes: barreja de 80% verd, 10% groc i 10% vermell.
  • Els espais de joc i el recorregut principal: vermell il·luminat.
  • Els recorreguts secundaris, amb cercles blau turquesa.

A la vegada, cal afegir-hi quelcom que no és nou: l’ús del cautxú dels pneumàtics reciclats, que formen les capes inferiors dels paviments, incorporen substàncies tòxiques com les cloroparafines, que ja s’ha constatat que són cancerígenes per als humans.

A més dels perjudicis que aquests materials puguin tenir per a la salut humana, s’ha demostrat també que tenen efectes en el medi ambient, i possiblement en la salut dels animals.
Es continua estudiant si aquests materials podrien degradar-se amb el pas del temps i la radiació solar i, per tant, ser ingerits o inhalats en l’ús d’aquestes àrees de joc.

A tot això també cal sumar-hi que aquests paviments s’escalfen de manera rellevant amb el sol i contribueixen a l’efecte illa de calor.

Per tot això, volem alertar l’equip de govern de Santa Coloma de Gramenet sobre aquestes noves investigacions científiques que podrien ser aplicables en la millora dels espais públics de la nostra ciutat i cercar alternatives saludables als recobriments de cautxú proposats per a la zona del parc de Can Zam per tal de garantir la salut dels colomencs i colomenques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram