Si sortim al carrer i preguntem a la ciutadania de Badalona si el nostre Ajuntament funciona, molt probablement la majoria de les persones ens contestareu que no.

Perquè el semàfor que cada dia heu de creuar per portar als vostres fills i filles a l’escola fa un mes que no funciona i ningú us ha donat explicacions, o bé al moment d’anar-vos a empadronar no us han donat cita fins d’aquí a tres mesos.

Quan heu volgut fer una millora al vostre habitatge, pintar la façana, modificar la cuina, etc. us heu hagut de submergir en un laberint burocràtic i incomprensible.

O bé si heu volgut obrir un negoci, haureu comprovat que no teniu cap facilitat per fer-ho.

Si utilitzeu algunes de les instal·lacions municipals (piscines, pistes esportives, biblioteques, etc.) heu vist com s’han anat deteriorant i un dia l’heu trobat tancada.

En assistir a un acte en un centre cívic de la ciutat, heu comprovat com les persones que l’organitzaven es desesperaven perquè el so no funcionava o la conferenciant no podia passar la presentació -que s’havia preparat amb molta cura- perquè al projector se li havia fos la bombeta.

Segurament, quan heu contactat amb la vostra treballadora social, que us ha tractat amb molta empatia, no us ha pogut oferir cap ajut o servei que les ciutats veïnes sí que ofereixen.

La Missió principal -l’única- de l’administració local és administrar el bé comú, és a dir, organitzar els serveis que la ciutadania d’un lloc concret necessita per resoldre problemes, reptes i necessitats, en el present i en el futur. Crear oportunitats per a tothom i, en definitiva, millorar la vida de la gent, estar al costat de la gent, i esdevenir un referent per al conjunt de badalonins i badalonines.

Per això cal conèixer la ciutat i la seva gent i saber quins serveis cal potenciar per millorar les nostres vides, quines oportunitats es presenten per aprofitar-les i quines s’han de crear. Quina activitat econòmica hem de desenvolupar i millorar, orientant la formació postobligatòria a aquests sectors, perquè el gaudi de la riquesa creada sigui per a tothom.

Crear espais de col·laboració amb les entitats culturals, socials i esportives per sumar sinergies i compartir esforços per poder arribar a totes les persones, sigui quina sigui la seva condició, i millorar Badalona en tots els seus àmbits.

Necessitem una administració del bé comú, al servei de la ciutadania, per a la gent i amb la gent

Cuidar l’espai públic, planificar-lo i ordenar-lo al servei de la gent perquè esdevingui un espai de trobada, convivència i relacions.

Però per fer tot això necessitem una administració accessible i comprensible, amb capacitat per solucionar problemes i no crear-los. Una administració que mira i vetlli pels serveis que ofereix, una administració oberta i no tancada en si mateixa o massa burocràtica. Necessitem una administració que dialogui amb la ciutadania i se l’entengui. Una administració transparent i que rendeixi comptes.

No necessitem una administració al servei de l’equip de govern o de l’alcalde, ni una administració instrumental per mantenir uns resultats electorals. Necessitem una administració del bé comú, al servei de la ciutadania, per a la gent i amb la gent.

Avui l’Ajuntament de Badalona no funciona i els responsables no són els seus treballadors i treballadores. Els veritables responsables són aquells qui han oblidat l’objectiu fonamental, la missió de l’administració local; aquells que la privatitzen perquè la posen al seu servei, els que obliden les necessitats dels seus conciutadans, els que donen l’esquena a la feina de les entitats i els agents socials, els que fugen del consens i el diàleg.

Des de desembre de 2022, tenim un full de ruta per posar al dia l’Ajuntament, treballat amb el consens de totes les forces polítiques i els representants dels treballadors i les treballadores. El govern actual ha aprofitat la majoria absoluta per desdir-se d’aquests acords i desar tota la feina feta a un calaix.

Està a les mans del govern local ordenar i organitzar l’administració perquè l’Ajuntament funcioni, de no fer-ho tots i totes en patirem les conseqüències, especialment les persones més vulnerables.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram