Rosa Famadas i Gemma López

Entrevista a Gemma López, de Santa Coloma de Gramenet, i a Rosa Maria Famadas, de Badalona, candidates de Lliures x Europa Junts+

Per què votar Lliures x Europa?
Perquè defensarem els interessos dels catalans a Europa amb tota la llibertat. Lliures x Europa Junts+ som l’única llista netament catalana i volem defensar els pagesos, els pescadors, les pimes, els estudiants Erasmus, els investigadors que se la juguen en les convocatòries europees… Tothom. I ho farem sense servituds. Els catalans tenim molt a dir en els grans debats europeus.

Per què són importants aquestes eleccions per als catalans?
Els catalans només ens tenim a nosaltres mateixos i hem de ser presents allà on es prenguin les decisions. Catalunya no té seient al Consell Europeu, tampoc té un comissari a la Comissió Europea perquè no és un Estat i l’única manera que té d’influir sobre el futur de la Unió Europea i defensar els interessos del país és a través del Parlament Europeu. Per això hem d’intentar aconseguir els millors resultats i maximitzar el nombre de representants catalans que responguin només a Catalunya al Parlament Europeu, perquè és l’única manera que Catalunya pugui influir en les decisions de la Unió Europea sense ser un Estat.

El català acabarà sent oficial a la UE?
Per a nosaltres és una prioritat i volem que el govern espanyol compleixi amb el que es va comprometre. Sabem que no és senzill, però nosaltres batallarem fins al final perquè el català sigui oficial a la Unió Europea. No és normal que una de les llengües més parlades dins de la Unió no sigui oficial només perquè no té un Estat, quan hi ha 11 llengües menys parlades que sí que són oficials.

Què aspireu a aconseguir amb aquestes eleccions?
[Rosa Maria] Cal consolidar el que s’ha començat a fer aquesta última legislatura, posant Catalunya al lloc que li pertoca, aconseguir el dret a l’autodeterminació i continuar denunciant la persecució que estem patint per part de l’Estat espanyol.
[Gemma] Una campanya a distància sempre és complicada. Els desplaçaments i el no tenir els candidats a prop pot provocar que la gent vegi molt lluny aquestes eleccions, però és molt important transmetre el que suposa defensar els drets de tots els catalans i catalanes al Parlament Europeu. Malgrat la distància, cal aconseguir una gran participació.

Tenint en compte que la majoria d’actes són a la Catalunya Nord, com esteu vivint una campanya tan atípica com aquesta?
[Rosa Maria] Sempre és complicat. Els desplaçaments i el no tenir els candidats a prop pot provocar que la gent vegi molt lluny aquestes eleccions, però és molt important transmetre el que suposa defensar els drets de tots els catalans i catalanes al Parlament Europeu i, malgrat la distància, cal aconseguir una gran participació.
[Gemma] Aspirem a aconseguir diversos objectius importants. En primer lloc, volem reforçar, encara més, la veu de Catalunya a Europa, defensant els drets democràtics dels catalans i denunciant qualsevol forma de repressió política. També promoure un diàleg constructiu amb les institucions europees per buscar solucions pacífiques al conflicte català. Ens comprometem a treballar en àmbits clau com els drets humans, la justícia social, el canvi climàtic i la innovació tecnològica. I en el nostre sector primari, la pagesia, la ramaderia i la pesca, contribuint amb propostes que beneficiïn, no només Catalunya, sinó també Europa en conjunt. En resum, amb aquestes eleccions, volem assegurar-nos que la veu dels catalans sigui escoltada i respectada a Europa, i que es treballi per una solució política i dialogada que respecti la voluntat del nostre poble.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram