Una pancarta reclamant alhora la llibertat d’Aitor Blanc i la llibertat d’expressió va encapçalar la concentració. Foto: Línia Nord

Dilluns al vespre, part de Santa Coloma no tenia ni rei ni por. “Sense por, sense rei, Aitor llibertat!”, cridaven les més de 300 persones que van concentrar-se a la plaça de la Vila per donar suport al regidor de Som Gramenet, Aitor Blanc.

El mateix dilluns a les 9 del matí Blanc era detingut pels Mossos d’Esquadra en el marc de la investigació de l’Audiència Nacional per la crema de fotos del rei i encara no deu hores després centenars de veïns exigien la seva posada en llibertat. N’haurien de passar 24 més, però dimarts a la nit Blanc era de nou a casa després d’un arrest que el va portar de Santa Coloma a Madrid, passant per Martorell i Sant Andreu de la Barca.

“L’AITOR ENS CONEIX”
Si una cosa va quedar clara durant la concentració a la plaça de la Vila, és que els veïns no hi havien acudit per donar suport al cap de l’oposició del seu Ajuntament, sinó a l’Aitor. Més de 20 entitats van agafar el micròfon per dedicar unes paraules a Blanc, que en aquells moments encara era a Madrid, evidenciant el carisma de l’actual regidor de Som i la seva trajectòria en diversos moviments socials i en moltes lluites veïnals.

Formacions polítiques com Som Gramenet, la CUP, ICV-EUiA o ERC, entitats com el Fòrum Grama, l’Assemblea de Joves de Gramenet de Besòs, l’ANC, Òmnium, la Federació d’Associacions de Veïns, la PAH, l’Ateneu Julia Romera, Gramenet Acció Solidària o el Dojo de Can Peixauet van exigir la seva posada en llibertat i van reivindicar la llibertat d’expressió davant la imputació d’un delicte d’injúries a la corona espanyola per haver cremat una fotocòpia amb la imatge de Felip VI. “L’Aitor és un lluitador i ho seguirà sent”, van dir les seves companyes de Som, Alba Calvo i Patricia Lafuente.

Per la seva banda, ERC va qualificar la detenció de Blanc d’ofensiva “contra tot un poble i un país”. “L’única manera de lluitar contra lleis repressives és amb una societat organitzada”, deia el regidor d’ICV-EUiA, Jonatan Fornés. “L’Aitor és el millor exponent de la solidaritat”, assegurava el representant de Gramenet Acció Solidària, Xavi Altozano. Els suports també van arribar de Badalona, amb la presència a la concentració de l’alcaldessa, Dolors Sabater, i els regidors Francesc Duran i Laia Sabater, però va ser la intervenció d’una política local la que va aixecar més aplaudiments. “L’Aitor sap que som aquí perquè ens coneix. Tenim ofici en resistir”, va dir la colomenca i diputada de la CUP al Parlament, Gabriela Serra.

LLIBERTAT AMB CÀRRECS
El 7 de desembre Blanc havia de declarar a l’Audiència Nacional de Madrid a través de videoconferència. El regidor de Som, però, va desobeir la citació i a partir d’aquell moment la detenció era imminent per part dels Mossos d’Esquadra, que al setembre van actuar d’ofici enviant l’informe acusatori a la Fiscalia. Blanc, però, no s’esperava que el traslladessin a ell i als altres quatre encausats fins a Madrid. “Ens van portar emmanillats des de la caserna de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca fins a l’Audiència Nacional”, relata Blanc en declaracions a Línia Nord. Un cop a Madrid, tots cinc van negar-se a declarar davant del tribunal. “No reconeixem la legitimitat de l’Audiència ni d’aquest judici polític al qual se’ns sotmet”, explica.

Ara, l’Audiència haurà de decidir si obre o no judici, però els cinc investigats donen per fet que ho farà. “Tot està anant bastant ràpid”, diu Blanc.

Ja des de Santa Coloma, el regidor reconeix que la concentració de dilluns va ser “brutal”. A banda del dia de la detenció del cap de l’oposició, el 12 de desembre serà recordat com el dia que Santa Coloma es va bolcar amb l’Aitor.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram