platja Sant Adrià

Estat de la platja, amb les Tres Xemeneies al fons. Foto: Marea Verde

Un autèntic abocador. Així és l’estat que presenta la platja de Sant Adrià de Besòs després de les fortes pluges dels últims dies, que han fet créixer el cabal del riu i han arrossegat fins al litoral tota classe d’escombraries que han cobert la sorra completament. Es tracta, a més, d’una zona protegida per a la nidificació de les aus. La situació ha portat a la Marea Verde de Sant Adrià de Besòs a mobilitzar-se per intentar recollir la ingent quantitat de brossa, però falten mans, segons denuncien. “No podrem ni treure ni el 0,5% de les escombraries que hi ha aquí”, han denunciat des del col·lectiu in situ.

Les imatges són esfereïdores i mostren fins a quin punt la petjada humana està deteriorant els ecosistemes. Fins i tot el coordinador d’Alianza Verde i candidat a les eleccions basques, Juan López de Uralde, se n’ha fet ressò. “Molta de la brossa seria perfectament evitable si tinguéssim un sistema de devolució i retorn”, ha explicat el polític ecologista, que ha recordat que aquesta mesura ja s’aplica a diversos països.

Amb tot, els ecologistes adrianencs avisen. “Tenim un greu problema, i fins que no comencem a canviar això ens carregarem el planeta”, han alertat.

L’Ajuntament farà una reclamació

Qui també ha reaccionat a l’estat de la platja adrianenca ha estat la mateixa alcaldessa, Filo Cañete, que descriu les imatges com “desoladores”. Per tot plegat, diu que el consistori ja ha reclamat “a les administracions corresponents” la neteja dels residus acumulats a la desembocadura del riu Besòs. Un riu del qual recorda que ha patit una “transformació espectacular” els últims anys, tot i que encara hi ha feina a fer. “Hem de continuar fent pedagogia i accions per preservar aquest espai de biodiversitat”, ha afirmat.

A més, Cañete ha agraït als voluntaris que han anat a la platja a netejar-la les últimes hores i ha assegurat que és “responsabilitat de tots” mantenir i cuidar aquest racó de la metròpoli.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram