dimoni inflacio

Una imatge del muntatge al taller de Ramon de los Heros. Foto: Festes de Maig

Si alguna cosa ha marcat aquest darrer any ha estat l’augment dels preus en termes general, per la inflació que estem vivint. Primer, es va començar a notar en el cost de l’energia i després en productes de primera necessitat com els aliments, afectant les butxaques de tothom, des de la gent més humil -més intensament- fins a la més rica. Tenint en compte aquest context i que cada any la Cremada del Dimoni es fa servir com un acte de crítica, la inflació és la temàtica que aquest 2024 representarà aquesta figura emblemàtica.

El d’enguany es tracta d’un Dimoni assegut d’onze metres i mig d’alçada per quatre i mig d’amplada que mira amb pànic i suor el tiquet del supermercat, després de comprar una llarga llista d’aliments. Entre altres, ha comprat oli d’oliva, un dels productes que més s’han disparat darrerament, fruit d’aquesta inflació. Ho il·lustren dues garrafes d’oli pràcticament buides, que estan als peus del Dimoni.

Com marca la tradició, el vespre del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, copatró de Badalona, es cremarà aquesta figura a la platja dels Pescadors. L’acte, que és el més destacat de les Festes de Maig, és tot un tret identificatiu de la cultura badalonina i es farà a partir de les 10 de la nit.

Disseny i construcció

El disseny és obra del mataroní Cristian Jerónimo, que ha estat el guanyador del 25è Premi de Disseny del Dimoni de Badalona ‘Crema’l tu!’. De la construcció se n’ha encarregat l’artista plàstic badaloní Ramon de los Heros, que és especialista en la creació d’escenografies.

El disseny és de Cristian Jerónimo i la construcció la fa Ramon de los Heros

“Per a mi és important que els nens el trobin divertit i còmic, però que a la vegada els adults copsin l’esperit crític del Dimoni amb la situació actual de pujada dels preus de consum, que s’exemplifica amb les ampolles d’oli”, deia Jerónimo durant la presentació del disseny. “Espero que agradi a tothom i representi l’esperit de les Festes de Maig”, afegia. Mentrestant, per la seva banda, l’alcalde, Xavier García Albiol, destacava que “qualsevol veí de Badalona, tingui l’edat que tingui, es pot sentir representat pel Dimoni d’aquest any, perquè tothom ha d’anar a comprar”.

Història del dimoni

Pel que fa a la tradició de cremar el Dimoni, la primera vegada que es va fer va ser l’any 1940. Amb l’objectiu de revitalitzar la cultura badalonina durant la postguerra, els administradors de la Confraria de Sant Anastasi van crear aquest acte que servia com a cloenda de la tradicional Passada de Sant Anastasi. Es van inspirar en com l’any 1785 uns mariners i pescadors badalonins cremaven a la platja un “figuró”.

Des de llavors, la proposta va anar evolucionant i consolidant-se, fins a convertir-se en un acte simbòlic i multitudinari. En aquest sentit, cal recordar que cada any aplega centenars de persones que admiren com crema el Dimoni.

Badalona escalfa motors per a unes Festes de Maig que volen ser de rècord
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram