Estanis Alcover

Ens connectem sovint a Internet des del nostre ordinador, telèfon intel·ligent o tauleta i creiem que el web ja no té cap secret per a nosaltres? Però ja hem sentit parlar de la ciutadania digital? Creiem que ens comportem de manera responsable quan naveguem per Internet? Avui també ens cal ser uns bons badalonins digitals i per a ser-ho hem de comprendre els bons hàbits a adoptar a Internet i obrir-nos a aquesta nova eina anomenada intel·ligència artificial.

Aquest Sant Jordi hi ha hagut una profusió de llibres per a mostrar-nos l’impacte, les possibilitats i els desafiaments que la intel·ligència artificial (IA) introdueix ja, ara mateix, en l’àmbit ciutadà.

L’observació a fer és inevitable: com que Internet existeix, la realitat quotidiana ja no es limita al món real. El badaloní modern – l’home- també viu al món virtual. Davant d’aquesta nova situació, s’ha creat el concepte de ciutadania digital. A més de tenir un paper com a ciutadà a la vida quotidiana, ara també tenim un paper com a ciutadà digital perquè formem part de la comunitat en línia. El lloc web de TICE Education defineix la ciutadania digital de la següent manera: “La gestió eficaç i positiva de les tecnologies digitals (crear, treballar, compartir, establir relacions socials, buscar, jugar, comunicar i aprendre)”.

Igual que a la vida no virtual, cal seguir comportaments responsables i ètics

De vegades, darrere d’una pantalla ens podem sentir inidentificables. Tanmateix, això no és cert. Igual que a la vida no virtual, cal seguir comportaments responsables i ètics. Com ens situem els badalonins des d’aquest punt de vista? Serem un millor ciutadà digital si respectem els sentiments dels altres, evident. Al web, com a la vida real, cal demostrar civisme, però també hem de protegir la nostra privadesa no revelant mai informació personal.

Amb Internet, tota la informació que necessitem és accessible amb un simple clic del ratolí. No obstant, no podeu utilitzar-la ni fer-ne ús sense preocupar-vos de qui és el propietari d’aquesta informació. Tenim el deure de respectar el dret a la imatge i els drets d’autor. El plagi és un delicte, igual que el robatori.

Una enquesta recent mostra que els ciutadans tenen actituds positives cap a l’ús de la intel·ligència artificial, encara que una minoria important l’associa a perills al lloc de treball. Hi ha reticència a fer servir algunes aplicacions fins que se’n demostri la seguretat i tampoc no hi ha suport ampli al seu ús en la distribució d’ajudes socials. La IA no té res de diferent, però. També exigeix respectar normes de bon comportament.

Aleshores, i mentre fem camí, preguntem-nos: som els badalonins uns bons ciutadans digitals?

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram