Lladó i Moreno, a la sortida del jutjat. Foto: Línia Nord

Badalona continua sota el focus mediàtic. Després que ahir sis regidors del govern municipal optessin per desobeir la interlocutòria judicial que prohibia al consistori obrir cap de les seves dependències durant el 12 d’octubre, avui l’escenari s’ha traslladat a la ciutat de la justícia. De fet, davant del mateix jutge que va acceptar la petició de la delegació del govern espanyol per aplicar mesures cautelars i obligar l’Ajuntament a fer festa.

Una successió de fets certament sorprenent. I és que avui no es discutien les possibles responsabilitats dels regidors per obrir l’edifici del Viver, sinó el marge legal que l’Ajuntament tenia per deixar l’opció als treballadors de no fer festa el 12 d’octubre. Tot plegat quan ja som dia 13.

Els nou regidors de govern -només faltava l’alcaldessa, que encara és a la trobada d’alcaldes a Colòmbia- han acudit a una vista on l’advocat de l’estat ha ratificat les raons per la qual la delegació va sol·licitar actuar contra la voluntat de l’Ajuntament. El lletrat ha insistit en els “perjudicis irreparables” que, segons l’estat, es corria el risc de provocar als treballadors municipals. Entre altres aspectes, ha assegurat que Badalona va vulnerar una festa nacional, que van comprometre els treballadors a ser partícips d’una decisió política i que l’Ajuntament no havia publicat el calendari laboral aprovat amb els sindicats, incomplint així els criteris mínims de transparència requerits.

Per la seva banda, l’advocada de l’Ajuntament, Elena Moreno, ha reiterat la seva “sorpresa” per la interlocutòria judicial i ha afirmat que el tribunal no va requerir cap informació al consistori abans d’obligar-lo a tancar. Moreno també ha lamentat que els tempos de l’actuació judicial no havien permès als responsables municipals recórrer la decisió i, per tant, defensar-se. Per tot plegat, la lletrada ha qualificat de “mala fe” la decisió de la delegació del govern. “Es va esperar al 10 d’octubre per requerir mesures cautelars quan la decisió del govern estava publicada des de feia cinc mesos”, ha argumentat.

A més, Moreno ha recordat que el 12 d’octubre mantenia la consideració de dia festiu i inhàbil a la ciutat i que l’Ajuntament havia publicat la decisió als canals d’informació municipals habituals. En aquest sentit, l’advocada ha argumentat que el fet que anar a treballar fos optatiu no vulnerava els dies de descans dels treballadors i vetllava per la seva llibertat ideològica, en contra dels arguments de l’advocat de l’estat. “Cadascú podria exercir individualment el dret de celebrar o no aquest dia”, ha expressat durant la vista. “L’ordenament jurídic espanyol no obliga ningú a fer festa un dia concret”, ha afegit, emmarcant la decisió de l’Ajuntament en el dret constitucional.

BADALONA, UNA EXCEPCIÓ
Cap dels regidors ha intervingut durant la vista judicial però en declaracions als mitjans a la sortida, l’alcalde accidental Oriol Lladó ha recordat que molts altres municipis catalans van obrir ahir les seves portes sense que això hagi comportat conseqüències. “Cal mirar el valor simbòlic que té per determinades formacions Badalona”, ha dit Lladó, en una referència velada al PP.

El seguiment judicial del cas, però, no acaba aquí. I és que, després que sis regidors de govern obrissin l’Ajuntament, el PP va presentar una demanda per la via penal. Tot i això, Moreno assegura que l’Ajuntament encara no ha rebut cap notificació al respecte.

TERRATRÈMOL AL PLE
Paral·lelament a les possibles conseqüències judicials per haver obert el 12 d’octubre, el govern municipal també ha d’entomar el terratrèmol que ha suposat la decisió a nivell polític. El president del grup municipal del PSC -partit amb el qual el govern va pactar aquesta setmana les ordenances fiscals- ha manifestat la seva voluntat de fer fora Sabater a través d’una moció de censura i impulsar un govern alternatiu liderat pel PSC, per la qual cosa demanava l’abstenció del PP. La proposta, però, ha mort abans de néixer.

En declaracions a Línia Nord, el portaveu dels populars, Juan Fernández, ha descartat aquesta via. “No participarem en circs mediàtics ni bufonades”, ha etzibat. El PP no permetrà cap govern alternatiu on ells no siguin els màxims representants. Fernández, en canvi, veu amb bons ulls obrir les negociacions amb PSC i Ciutadans que el partit taronja ha proposat avui. Per la seva banda, el PSC assegura que no participarà ni donarà suport a un govern on hi hagi el PP i insisteix en mantenir converses amb tots els grups per trobar alternatives. Una ronda de trobades per les quals el PSC també té en compte Guanyem, tot i que fonts socialistes consideren en declaracions a Línia Nord que la formació liderada per Dolors Sabater ha trencat el pacte d’investidura. “Vam acordar que no utilitzarien l’Ajuntament per qüestions sobiranistes i no ha estat així”, conclouen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram