La plataforma Stop Crematori confia en la via del Consell. Foto: Arxiu

Nou capítol en la lluita per intentar frenar la instal·lació d’un forn crematori de difunts al barri de la Catalana. El Consell Comarcal ja ha començat a revisar si la venda de terrenys a la zona per instal·lar-hi un tanatori –amb el polèmic crematori inclòs– va ser correcta. El secretari de l’ens comarcal ha iniciat aquesta tasca després que al Ple de setembre del Consell, Esquerra Republicana (ERC) i Sant Adrià en Comú (SAeC) –aquests a través de la CUP-Poble Actiu)– van sol·licitar-ho.

D’altra banda, el Ple va aprovar una moció presentada per les dues formacions que preveu la revisió de la documentació que l’empresa adjudicatària Tanatori del Litoral SL ha presentat a l’Ajuntament per rebre les llicències d’obra i activitats. ERC i SAeC volen que s’analitzi si tot està en ordre i confien que, tot i que l’atorgament de llicències és competència municipal, el fet que hi hagi una investigació en curs per part del Consell congeli el procés. I més tenint en compte que l’ens comarcal és el titular del 70% dels terrenys on està projectat el tanatori.

A més, la moció també insta el Consell a negociar amb l’empresa adjudicatària de l’equipament funerari per intentar frenar el crematori.

EN PARAL·LEL A L’AJUNTAMENT
Aquest últim punt representa obrir un procés en paral·lel al que ja està duent a terme l’Ajuntament de Sant Adrià. El 30 de maig el Ple municipal va aprovar iniciar aquesta negociació i crear una comissió de seguiment, integrada per representants de tots els grups municipals i de la plataforma Stop Crematori, que ha liderat l’oposició social a l’equipament i ha recollit més de 8.000 firmes per frenar la seva instal·lació.

La comissió de seguiment, però, només s’ha reunit un cop des de la seva creació, el 28 de juliol, i el consistori no ha aportat cap més informació des de llavors. “No sabem res de les converses amb l’empresa”, assegura Pilar Raja, membre de la plataforma. “Si la negociació no tira endavant i el Consell detecta irregularitats en la venda dels terrenys, recorrerem a la via judicial”, avança.

Per la seva banda, ERC es mostra optimista davant la possibilitat que la tasca del Consell Comarcal pugui aturar la instal·lació del crematori. “És l’oportunitat que Sant Adrià té per aturar el projecte”, afirma el president del grup municipal dels republicans, Rubèn Arenas. Una opinió compartida per SAeC. “Al Consell Comarcal és on podem fer més força”, considera el seu portaveu, Joan Belda.

QUAN COSTARIA FRENAR-HO?
La moció presentada també incloïa un punt més, que demanava al Consell redactar un informe que determinés quins serien els costes econòmics de frenar la instal·lació del crematori i, sobretot, qui se n’hauria de fer càrrec.

En aquest sentit, Tanatori del Litoral sempre ha defensat que el projecte no era rendible sense el crematori i hi ha la possibilitat que l’empresa exigeixi alguna compensació econòmica a les administracions si finalment no pot oferir aquest servei dins el complex funerari.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram