Sala immersiva

Sala immersiva del Centre Sociosanitari el Carme. Foto: A.Hernàndez/ACN

Badalona Serveis Assistencials (BSA) ha posat en marxa una sala immersiva sensorial per abordar la malaltia de l’Alzheimer entre els usuaris del Centre Sociosanitari el Carme (CSSC), que porta per títol EMOTIVA, el poder de l’emoció. Es fan sessions amb la projecció d’imatges que generin “un entorn agradable, estimulant, que faciliti futures teràpies”, va explicar, a l’ACN, divendres passat la cap del servei de Geriatria i Cures Pal·liatives, Anna Ferré.

Ferré també va subratllar que es tracta d’una iniciativa “innovadora” en l’àmbit sociosanitari. A la vegada, en el mateix centre, i també amb l’ús de la realitat virtual, es duu a terme un programa per atendre menors amb trastorn de l’espectre autista (TEA). Ferré va destacar que “entren en joc les emocions, i el pacient es deixa anar gràcies a un ambient motivador”. Les projeccions poden ser de tot tipus, com per exemple imatges del poble dels usuaris o un passeig per un entorn familiar. Gràcies a la tauleta, “es pot resseguir el moviment amb les imatges” com si el pacient anés en bicicleta, pugés una muntanya o anés amb caiac, entre d’altres.

La responsable de Geriatria i Cures Pal·liatives va indicar que la voluntat és obrir-ho a més usuaris, però, per ara, s’ha començat amb grups reduïts amb tres sessions setmanals. “També es pot fer amb pacients que no tinguin un deteriorament cognitiu”, va afirmar Ferré.

L’arribada d’aquesta tecnologia al CSSC ha estat possible per l’aportació feta pel Club Rotary Badalona. L’entitat ha donat la recaptació, entre 15.000 i 20.000 euros, del sopar solidari organitzat l’octubre de 2022.

Empatia amb l’autisme

El centre també ha dissenyat un tractament per abordar el TEA entre els menors. Però no només de forma directa amb els pacients, sinó també amb les famílies i els docents “perquè, a través de la realitat virtual, sentin com és viure amb autisme”, va precisar la cap del Servei de Salut Mental i Addiccions del BSA, Esther Lobo, que va afegir que aquesta tecnologia també pot servir “per controlar situacions que els produeixen ansietat” i la teràpia es pot fer a casa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram