Concentració de rebuig a la violència masclista a la plaça de la Vila. Foto: Twitter

Badalona s’ha bolcat en la condemna unànime a la violència masclista després que dissabte a la nit una dona de 40 anys va ser assassinada pel seu marit -per qui el jutge ha decretat presó provisional sense fiança- tal com aquest va confessar hores després als Mossos d’Esquadra. Diumenge, el col·lectiu feminista Bloc Violeta va convocar una marxa de rebuig que va recórrer la distància entre Pompeu Fabra i la plaça de la Vila, on la Federació de Dones també havia convocat una concentració.

Per la seva banda, l’Ajuntament va reaccionar amb un comunicat de condol -es van declarar dos dies de dol oficial a la ciutat- i condemna de l’assassinat en què es compromet a treballar coordinadament amb altres municipis i organitzacions de dones i feministes per aconseguir una ciutat lliure de violències masclistes. El consistori també s’ha compromès a treballar per millorar l’atenció a les dones víctimes d’aquest tipus de violència.

La resposta institucional no es va quedar aquí. Dilluns el Ple, en una sessió extraordinària, va aprovar una declaració institucional de denúncia contra l’assassinat masclista, aprovada per tots els grups municipals. A més, es va organitzar una concentració a la plaça de la Vila.

AUTODEFENSA FEMINISTA
La víctima de dissabte és la tercera dona assassinada a mans d’un home aquest any a Catalunya i la primera en els darrers cinc anys a Badalona. Tot i això, les gairebé 700 dones assassinades a l’estat espanyol des del 2010 evidencien que el crim de Badalona no és un fet aïllat, tal com reivindiquen diverses veus, com el col·lectiu feminista badaloní Bloc Violeta. “El patriarcat es nodreix de la violència contra les dones i tota aquella que no segueixi els cànons del model heteronormatiu”, denuncia Radha Atienza, una de les membres del col·lectiu.

En aquest sentit, el col·lectiu es plantejava un doble objectiu amb la mobilització de diumenge. “Per una banda volem empoderar les dones i de l’altra que els masclistes sàpiguen que respondrem a les seves agressions”, explica Atienza. “Tenim plena legitimitat per utilitzar l’autodefensa”, afegeix.

D’altra banda, el Bloc Violeta defuig adquirir la responsabilitat de convertir-se en un grup d’assistència a les víctimes de violència masclista i assenyala que aquesta responsabilitat ha de ser assumida pel servei municipal d’informació i atenció a les dones. “La nostra feina és fomentar la solidaritat i que les dones sentim el suport mutu”, afirma Atienza.

El col·lectiu va néixer el 8 de març de 2015, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, i des de llavors ha dedicat els seus esforços a la formació i l’elaboració de protocols, com el realitzat sobre agressions sexistes per les Festes de Maig de Badalona, realitzat conjuntament amb la Comissió de Festes. Un protocol que, al capdavall, reflecteix una de les principals metes del Bloc Violeta. “Hem de tenir una responsabilitat col·lectiva davant les agressions sexistes”, defensa Atienza.

AGRESSIÓ HOMÒFOBA
D’altra banda, tal com ha avançat El Punt Avui, el 9 de juny dues dones lesbianes van ser agredides al barri de Sant Roc per motius homòfobs. Els agressors haurien propinat cops a les víctimes mentre les insultaven a crits de “bollera”, segons explica aquesta publicació. Les dues víctimes van patir lesions de caràcter lleu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram