Dolors Sabater (esquerra), Núria Parlon (a dalt) i Joan Callau (a baix) en imatges d’arxiu. Fotos: Arxiu

Dimarts va fer un any de les darreres eleccions municipals, el resultat de les quals va generar força canvis al panorama polític del Barcelonès Nord. El més destacat va ser a Badalona, on els comicis aplanaven el camí a un pacte de govern que apartés de l’alcaldia el fins aleshores batlle, Xavier Garcia Albiol.

Mentrestant, a Santa Coloma Núria Parlon va revalidar la victòria del 2011 i a més ho va fer aconseguint la majoria absoluta. A Sant Adrià va passar tot el contrari. Joan Callau encapçalava per primer cop la llista socialista i va veure com la majoria del PSC al Ple s’esfumava i el seu grup municipal s’havia de conformar amb sis regidors.

BUSCANT L’ESTABILITAT
Era fàcil preveure que a Badalona, el govern de Guanyem, ERC i ICV tindria dificultats per tirar endavant les seves propostes. El fet de tenir els mateixos deu regidors que el PP ha obligat l’executiu de Sabater a buscar constantment el suport del PSC. A vegades l’ha trobat, com en l’aprovació de les ordenances fiscals, però en d’altres ha costat més. Per exemple, a l’hora d’aprovar els pressupostos. De fet, Sabater va aprovar-los inicialment en junta de govern per falta de suports.

Els socialistes, a més, han presentat batalla en totes aquelles qüestions relacionades amb el procés sobiranista. L’alcaldessa va ser reprovada a l’octubre per donar suport als imputats per l’organització del procés participatiu del 9N.

El govern, doncs, ha buscat constantment estabilitat. I no només ho ha fet en l’àmbit purament institucional, sinó també en el social. Conflictes com els generats amb Voluntaris o el CF Badalona han generat turbulències a la nau pilotada per Sabater. Per ara, la majoria de focs s’han apagat, però alguns d’ells no definitivament.

MAJORIA ABSOLUTA
Per la seva banda, Núria Parlon ha viscut un primer any de mandat molt més plàcid a Santa Coloma gràcies a la seva majoria absoluta. El seu govern municipal ha mantingut els grans projectes d’anys anteriors, com el Rock Fest, ha tirat endavant noves iniciatives com el pla Renovem els barris, de rehabilitació d‘immobles, i ha ratificat la seva oposició al pas de la Línia de Molt Alta Tensió (MAT) pel municipi.

D’altra banda, l’alcaldessa ha rebut crítiques que denuncien manca de transparència. Les últimes a causa de la modificació del pla urbanístic de la Pinta Verda, que la Generalitat va fer al novembre i la Plataforma en Defensa de la Serra Marina i Can Zam acaba de fer públic. Però Parlon també ha xocat amb el Ple –sobretot amb SOM– pels mateixos motius. L’enfrontament més sonat va ser després de la denúncia de l’advocacia de l’estat per l’atorgament de funcions directives de l’Ajuntament a personal de confiança.

CALLAU, PENDENT DE SUPORTS
El govern de Sant Adrià, en canvi, viu una situació completament oposada al de Santa Coloma. El PSC gestiona un govern amb minoria al qual se li acumulen els problemes. Per una banda, la ciutadania s’ha organitzat per frenar el projecte de crematori i els veïns del Besòs segueixen protestant contra les ocupacions de pisos al barri. A més, els veïns de la Mina reclamen millores a Callau, i el Consorci ha contradit la voluntat de l’alcalde de no tirar a terra el bloc Venus, ratificant el compromís d’enderrocar-lo.

Per tot plegat, Callau es mostra obert des de l’inici del mandat a incorporar algun altre grup al seu govern, malgrat que per ara no s’ha concretat cap opció. Tot i així, sense socis, l’alcalde ha tirat endavant projectes com el de transformació del litoral –inclosa la de les Tres Xemeneies–, que ha fet les seves primeres passes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram