Els veïns esperaven així l’arribada de l’alcaldessa. Foto: Línia Nord

La presentació del llibre Ciutats invisibles de Marc Andreu a la Biblioteca Font de la Mina va quedar en segon pla davant la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l’acte. I és que els veïns van aprofitar l’assistència de la batllessa per fer-se sentir i presentar-li les seves reclamacions. Mitja hora abans de l’inici de l’acte literari, representants de la plataforma Stop Crematori, de la Plataforma d’Entitats Veïnals de la Mina i dels veïns del Bloc Venus, ja esperaven Colau a l’entrada del recinte.

L’alcaldessa va arribar acompanyada de l’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, que es va fer fonedís quan Pilar Raja, representant de la plataforma contrària a la instal·lació d’un crematori a la Catalana, va entregar a Colau un dossier que recollia els seus arguments i al·legacions contra l’equipament.

EL BESÒS I LA MINA PARLEN
Un cop dins la biblioteca, l’Associació de Veïns del Besòs també va requerir l’atenció de Colau, però en aquest cas lluny dels focus i les càmeres, i en presència de Callau. Els veïns, segons confirma el seu portaveu Jose Paredes a Línia Nord, van reiterar la petició que el consistori barceloní busqui un nou emplaçament per al Portuguès, un veí resident al barri, que rep atenció dels serveis socials de Barcelona i que, segons els veïns, seria una de les persones que forma part de la xarxa de tràfic de drogues al barri. “Sembla que Colau no ha estat gaire ben informada. Demanarem una reunió amb el Districte de Sant Martí”, avança Paredes.

L’únic moment de treva per a Colau va ser l’acte de presentació del llibre, un recull de disset reportatges en què Andreu retrata la quotidianitat de diversos barris de la Catalunya metropolitana. “Hi ha massa tòpics i desconeixement sobre la realitat urbana”, va afirmar. Just després de l’autor va ser el torn de l’alcaldessa de Barcelona, que es va reservar la seva dosi de protagonisme per fer un repàs de la trajectòria de Barcelona en Comú, coincidint amb el primer aniversari de la victòria a les eleccions municipals. “Barcelona no es pot desentendre de la Mina. Hem de repensar la governança metropolitana”, va plantejar davant d’una sala d’actes plena a vessar.

El torn de parlaments va acabar amb la intervenció de Callau, que es va comprometre una vegada més a treballar per dignificar la Mina. “Sóc l’alcalde i formo part del poder establert, però reivindico els intents de fer un barri millor”, va concloure. Les proclames de Colau i Callau van ser respostes pel portaveu de la Plataforma d’Entitats Veïnals de la Mina, Josep Maria Monferrer, que durant el torn de paraules va entregar un manifest en què insten el Consorci de la Mina a abandonar tics adquirits els darrers anys. “La transparència i la participació han disminuït. La vinculació entre projectes urbanístics i socials és inexistent”, consideren els veïns.

30 ADJUDICACIONS A VENUS
Precisament, el consorci ha anunciat que obre un període d’anàlisi per “reactivar socialment el barri”. Un anunci que ha coincidit amb el compromís de les administracions de buscar recursos per complir amb l’enderroc del Bloc Venus, ratificat al Ple municipal el febrer del 2015.

Ara bé, el compromís coincideix amb l’adjudicació de trenta habitatges socials al bloc –dels 53 que quedaven pendents al barri–. Els veïns no estan en contra de l’arribada de famílies, però ho veuen contradictori amb la voluntat d’enderrocar Venus. “Volem reunir-nos amb Colau i que vingui a l’edifici”, explica la portaveu dels veïns, Paqui Jiménez. Unes peticions fetes també ahir en el marc d’un acte que va esdevenir una audiència pública amb Colau.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram