biblioteca Lloreda

La biblioteca estarà integrada en una promoció de pisos. Foto: Aedas Homes

Una seixantena d’entitats han registrat una instància a l’Ajuntament de Badalona per demanar que la nova biblioteca que es construirà al barri de Lloreda porti per nom el de l’escriptor Màrius Sampere.

Sampere va ser un escriptor i poeta que va morir fa cinc anys i que les entitats signants d’aquesta petició defineixen com “una de les personalitats més sòlides i influents del nostre país en els últims 100 anys”. Nascut a Barcelona, la instància recull l’extensa vinculació de l’escriptor amb Badalona, que va començar en un estudi de fotografia, però que es desenvoluparia en diverses disciplines, per exemple, com a compositor i impulsor del grup Estrop de l’Orfeó Badaloní i com a personalitat activa en el món literari. De fet, expliquen que Sampere va expressar en el seu primer llibre, L’home i el límit, que l’arrelament amb Badalona havia estat decisiu en la seva trajectòria vital i professional. “Sempre va mantenir de manera intensa la seva implicació badalonina”, afegeixen.

Guardons de renom

Sampere ha rebut al llarg de la seva carrera professional diversos premis de gran reconeixement. Els dos més destacats són la Creu de Sant Jordi, que la va rebre l’any 1999 i el Premi Nacional de Literatura, amb el qual va ser guardonat el 2003.

En l’àmbit municipal, va ser distingit per l’Ajuntament de Badalona el 2009 amb el Premi Badalona com a reconeixement a la seva trajectòria literària. A més, el seu primer llibre va rebre el Premi Carles Riba el 1963.

Valorar els referents

Amb tots aquests arguments exposats, els promotors d’aquesta iniciativa clouen que és important dotar d’importància els referents. “Entenem que és una iniciativa convenient que les biblioteques s’identifiquin amb la població que atenen i diguin un nom arrelat al territori”, afirmen. Consideren també que és positiu que, com en altres biblioteques, s’associïn amb noms d’escriptors.

Anna Maria Lara, regidora de cultura en funcions, ha qualificat “d’encertada” la proposta i també ha reivindicat la importància de la figura de Sampere.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram