Brahim és un dels reclams del festival Blues & Ritmes. Foto: Arxiu

La cantant saharauí Aziza Brahim serà l’encarregada de donar demà el tret de sortida a una nova edició del festival Blues & Ritmes de Badalona. Des del 1989 han estat molts els artistes de referència a nivell mundial que aquest festival de blues i música d’arrels tradicionals ha portat a la ciutat, i enguany els organitzadors del Blues & Ritmes tornen a presentar un cartell d’alçada. I és que a més de Brahim, el Teatre Zorrilla acollirà les actuacions de Paul Heaton & Jacqui Abbott, The Fairfield Four i Martin Carthy al llarg d’aquest cap de setmana, el 16 i el 17 d’abril.

REFERENT DESCONEGUDA
Brahim va néixer en un camp de refugiats del Sàhara Occidental a Algèria i fa set anys que viu a Barcelona. Recentment ha publicat el seu cinquè treball Abbar el Hamada, cantat en hassaní i castellà i sobre el qual girarà la seva actuació al Teatre Zorrilla, demà a les nou de la nit. Un concert amb el qual els organitzadors del Blues & Ritmes esperen obrir el mercat de Brahim. “S’ho mereix perquè és una artista de primeríssim nivell”, considera el codirector artístic del festival, Guillem Vidal.

Caldrà esperar, doncs, per veure si Brahim, que actualment fa més concerts al Regne Unit que a Catalunya, es consolida també aquí com un referent del conegut soul del desert.

De fet, Brahim exemplifica una de les marques d’identitat del Blues & Ritmes, com és el fet de portar artistes que han esdevingut primeres espases a nivell mundial però que són força desconeguts pel gran públic de casa nostra. És el cas, per exemple, de The Fairfield Four, un grup de gospel nascut fa 90 anys, que canta a cappella i que enguany ha guanyat el premi Grammy a millor àlbum de soul tradicional del 2016 per Still rockin’ my soul. “Entenen el gospel d’una forma diferent de la d’aquí”, assegura Vidal. “La seva actuació al Zorrilla serà més una cerimònia que un concert”, afegeix, referint-se a l’aura de solemnitat que envolta el conjunt dels Estats Units, que vindrà expressament des de Nashville per prendre part del Blues & Ritmes.

CAPS DE CARTELL
Una exclusivitat de la qual el festival també pot presumir amb el concert de Paul Heaton i Jacqui Abbott, que actuaran al Zorrilla el dia 16 a les nou de la nit.

I és que el de Badalona serà l’únic concert que els dos artistes faran a l’estat espanyol. “Acaben de tornar a les llistes d’èxits al Regne Unit i s’estan retrobant amb els seus fans”, comenta Vidal. De fet, Heaton ja va gaudir de certa popularitat a Catalunya quan era líder dels Housemartins a la dècada dels 80. “Vénen d’omplir el Royal Albert Hall de Londres”, anuncia amb orgull el codirector artístic del festival.

En aquest sentit, la desfilada de mites britànics a Badalona s’allargarà fins al 17 d’abril, quan Martin Carthy oferirà un concert íntim al Zorrilla. “Bob Dylan i Paul Simon sempre han parlat d’ell com una influència musical. És una institució al Regne Unit”, diu Vidal. “Volem reivindicar-lo oferint un concert que recreï els ambients més folk de les illes britàniques”, afegeix.

FESTIVAL PÚBLIC
“Som un festival diferent. Molts promotors no s’atreveixen a portar artistes com aquests al nostre país”, explica Vidal, que defensa el caràcter públic del festival, impulsat per l’Ajuntament de Badalona. “El fet que sigui públic permet assumir més riscos”, argumenta el codirector del Blues & Ritmes, que defensa que l’estratègia cultural dels ajuntaments ha d’anar més enllà de festes majors i concerts de masses.

Segons Vidal, els riscos que assumeix l’Ajuntament des de fa 27 anys permeten que el festival badaloní serveixi de “porta d’entrada” per a molts artistes a Catalunya. “Desconeixem els motius pels quals no són gaire coneguts, però volem contribuir a fer que ho siguin”, conclou Vidal.

Ara només queda esperar que demà al Teatre Zorrilla Aziza Brahim inauguri amb el seu soul del desert un festival que ja ha transcendit Badalona i ha esdevingut un referent internacional.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram