Dolors Sabater (esquerra) i Núria Parlon (dreta) debatran sobre el procés sobiranista a Badalona. Fotos: Arxiu

“Els polítics han de notar que la gent que ha engegat el procés sobiranista no ha marxat de vacances”. Així justifica el president d’Òmnium Cultural a Badalona, Jordi Ballesteros, la convocatòria del congrés Qüestions d’estat: compte enrere, que se celebrarà dissabte i diumenge al Museu de Badalona.

Més enllà de voler demostrar que el camí cap a la independència continua endavant, l’objectiu del congrés és analitzar i debatre el paper que les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona –i per tant, del Barcelonès Nord– han de desenvolupar en el transcurs del procés constituent, en el marc del qual la Mesa del Parlament ja ha aprovat tirar endavant les lleis d’hisenda, seguretat social i transitorietat jurídica.

“MOLT CAMP PER CÓRRER”
N’hi ha prou amb donar un cop d’ull als resultats de les darreres eleccions municipals al Barcelonès Nord per veure que les opcions independentistes no són majoritàries als municipis. Ara bé, els resultats de les eleccions plebiscitàries del setembre de 2015 a Badalona –on es va imposar Junts pel Sí– demostren que l’independentisme pot ocupar un lloc en la centralitat política a la comarca. “Al Barcelonès Nord queda molt camp per córrer”, considera Ballesteros. “Ja existeix una majoria a favor del dret a decidir i ara volem que es converteixi en una majoria favorable a la independència o a la celebració d’un referèndum”, afegeix.

En aquest sentit, Òmnium insisteix en la necessitat d’eixamplar la base social independentista. Ballesteros es mostra convençut que les entitats i partits independentistes poden aconseguir aquest augment de massa social i assegura que la composició del Govern sortint de les eleccions del passat 27 de setembre no representa un obstacle en zones com el Barcelonès Nord, on Convergència Democràtica i Esquerra Republicana no han estat històricament protagonistes. “Ja no parlem de Convergència o Esquerra, sinó que ho fem de Junts pel Sí. Ningú hauria de fer anàlisi de colors polítics”, avisa.

Més enllà d’opinions, les xifres evidencien que la comarca és una de les zones del país que té més necessitats socials. Xifres que, per exemple, parlen d’un 17% d’atur a Badalona, un 18% a Santa Coloma i un 21% a Sant Adrià de Besòs. Tot i això, Ballesteros creu que dur a terme només reivindicacions socials no solucionaria la situació. “Hem d’agafar la bandera social, però associant-la a la idea d’independència”, defensa.

AMPLITUD DE MIRES
És per això que Òmnium es planteja ara defugir dels marges preestablerts. “Volem treballar amb qui fins ara no ho hem fet”, exposa Ballesteros, que dóna especial importància a la presència al congrés de l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon.

I és que la batllessa de Santa Coloma participarà diumenge en la taula rodona El paper de les ciutats metropolitanes en la Catalunya del futur, conjuntament amb l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello. Un acte que el govern de Badalona també considera especialment rellevant. “El país no podrà tenir un procés constituent sense la participació d’actors no independentistes, ja que no tindria capacitat ni força”, argumenten fonts de l’executiu.

Tot i la postura d’Òmnium i el govern de Dolors Sabater, Núria Parlon deixa clar que el seu posicionament envers el procés independentista no ha variat. “Òmnium sap que no sóc independentista i que crec que la solució als problemes de Catalunya és la creació d‘un estat espanyol federal”, assegura Parlon. “Cal obrir les portes d’un diàleg que és possible dur a terme a les ciutats, mentre que és més difícil portar-lo a altres instàncies”, afegeix l’alcaldessa.

Sigui com sigui, el congrés d’aquest cap de setmana, en el qual també hi participaran Antonio Baños, Lluís Llach, Gabriela Serra i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, entre d’altres, servirà per mesurar la força que actualment pot aportar el Barcelonès Nord al procés constituent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram