A l’octubre de l’any 2013 la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va editar un llibre, ‘Històries de desnonaments a Badalona’, en el qual es recullen algunes de les moltes històries sobre desnonaments a la nostra ciutat.

És un llibre, va dir Coloma Lleal el dia de la presentació, que “no ens deixa indiferents perquè és carregat de sentiments i de raons. L’autor es limita a seure al costat nostre, al sofà de casa, a la cadira del bar, al banc de la Rambla, per explicar-nos històries dels seus amics”.

I, efectivament, aquesta era la intenció. Donar veu i fer visibles els centenars de persones que a Badalona, i a tot arreu, eren foragitades del seu habitatge perquè no podien pagar la quota de la hipoteca.

Era evident que els afectats per l’estafa de les hipoteques no eren culpables de la crisi.

Tanmateix, els poders econòmics, amb la complicitat d’alguns polítics corruptes, estan fent pagar les conseqüències d’una crisi sistèmica a la majoria social, a les classes populars.

Des d’aleshores, hi va haver gent que va pensar que hi havia material per muntar un bon espectacle i així continuar sensibilitzant la població sobre aquest drama que afectava i afecta, sobretot, a les persones més vulnerables.

Va ser així com un grup d’activistes de la PAH es van posar a treballar per desenvolupar el projecte. Amb l’ajuda, l’experiència i els consells d’amics experts i coneixedors del món del teatre i la nostra tossuderia ens van posar mans a la feina.

Han estat moltes les hores dedicades i les dificultats que s’han hagut de superar. L’equip tècnic, amb més bona voluntat que mitjans, ha sigut el motor d’aquest projecte. Ara bé, són conscients que sense la gran implicació de les persones que formen part de la PAH, difícilment s’hagués pogut portar a terme.

El resultat final és un espectacle que combina la projecció d’un audiovisual amb la dramatització. Són les protagonistes les mateixes persones afectades. Ningú millor que elles per explicar com van ser enganyades pels bancs, com la situació va afectar la família, el patiment que suposa quedar-te al carrer, la manca de resposta de les administracions davant d’aquesta situació, el que va suposar per a ells posar-se en contacte amb la PAH…

En aquest espectacle, que s’estrenarà el pròxim dia 5 a les set de la tarda al teatre Principal, es denuncia una situació que afecta milers de persones, les martingales, el tripijoc i la voracitat dels bancs -insensibles al patiment de les persones-, la complicitat dels nostres governs actuant al servei dels poders econòmics i oblidant-se dels que més ho necessiten…

Res del que es diu a l’espectacle és frívol.

Hi ha experts que ens demostren com les lleis es posen al servei dels poders financers; com alguns polítics estan i actuen al servei dels bancs; el drama que es viu quan es perd l’habitatge… L’espectador difícilment es quedarà indiferent. Segur que gaudirà de la seva ironia i patirà amb les històries que ens explicaran tots els seus protagonistes.

Ens expliquen també com, amb la creació de la PAH, la ciutadania va organitzar-se, va enfrontar-se als bancs i va qüestionar un sistema que no anteposa la defensa dels drets humans per sobre dels interessos financers.

Per això, els organitzadors confien que la ciutadania valori el treball fet i els ajudi a aconseguir que a Badalona cap persona es quedi al carrer ni se’ls tallin els subministraments per no poder assumir les despeses dels consums.

Tots junts serem capaços, diuen els protagonistes de l’obra, d’aconseguir acabar amb les desigualtats existents i fer realitat el dret a viure amb dignitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram