Desenes de persones van celebrar-ho a la plaça de la Vila. Foto: FAMPAS

Tal com estava previst, des d’ahir Badalona ja és Vila Groga, el nom amb el qual el moviment en defensa de l’escola pública d’arreu de Catalunya ha batejat una iniciativa que busca el suport dels Ajuntaments en la defensa del model d’ensenyament públic. I a Badalona l’ha trobat. Després que Badalona es Mou –que agrupa les AMPA, el professorat i els equips directius dels centres públics de la ciutat– impulsés la petició, els grups municipals de Guanyem, ERC, ICV, PSC i CiU van presentar una moció al Ple celebrat dimarts. El text es va aprovar amb el vot a favor d’aquests grups, mentre que el PP hi va votar en contra i el grup de Ciutadans es va abstenir.

Amb l’aprovació d’aquesta iniciativa, l’Ajuntament es compromet a treballar perquè hi hagi una oferta suficient de places públiques abans dels períodes de preinscripció, per concretar la proposta de nous centres educatius, per rebaixar la ràtio d’alumnes per aula, per la instauració de camins escolars segurs o per facilitar l’accés a l’educació dels infants de 0 a 3 anys, entre altres reivindicacions. Alhora, la declaració de Vila Groga implica la defensa del model d’immersió lingüística i insta la Generalitat a declarar-se insubmisa a Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE).

Així doncs, Badalona és el vintè municipi català que es declara com a Vila Groga, després que ho hagin fet, per exemple, Santa Coloma de Gramenet, L’Hospitalet de Llobregat, Terrassa o Cerdanyola del Vallès. “Estem molt contents d’haver aconseguit un objectiu pel qual vam començar a treballar el setembre”, afirma el president de la Federació d’AMPA (FAMPAS), David Guerrero. Una satisfacció que es va fer evident dimarts en els instants previs i posteriors a la sessió plenària, quan desenes de samarretes grogues van inundar la plaça de la Vila.

OBJECTIUS ACOMPLERTS
La proclamació de Vila Groga arriba després que el departament d’Ensenyament hagi donat llum verda a dues de les principals reclamacions de la comunitat educativa de la ciutat. En primer lloc, i tal com va avançar Línia Nord, el departament ha anunciat que rebaixarà les ràtios d’alumnes per aula de deu escoles de la ciutat considerades d’”especial complexitat”. Concretament, les ràtios d’aquests centres, situats en entorns socioeconòmics desafavorits, baixaran de 25 a 22 alumnes.

D’altra banda, Ensenyament també ha anunciat que no retallarà cap línia de P3 pública abans del procés de preinscripció, que comença el 30 de març. Tot i això, la comunitat educativa assegura que encara queda molta feina per fer. Badalona es Mou ha convidat els partits polítics amb representació institucional a la seva assemblea prevista pel 3 de març. “Hem de treballar aspectes com el manteniment dels centres o els programes educatius de les escoles”, explica Guerrero. “Caldrà establir prioritats i grups de treball”, afegeix. En aquest sentit, la FAMPAS es mostra satisfeta del suport aconseguit al Ple i creu que, malgrat la postura presa per PP i Ciutadans, hi ha un consens generalitzat sobre la declaració de Vila Groga. “Les principals discrepàncies d’aquests partits se centren en el nostre rebuig a la LOMCE i el suport a la immersió”, argumenta.

DIVERSITAT FUNCIONAL
Una altra entitat badalonina que està d’enhorabona és la Plataforma Deixem de Ser Invisibles. Aquesta entitat va presentar una moció a través dels partits de govern que demanava a l’Ajuntament la promoció del terme “diversitat funcional” a la ciutat, en substitució de “discapacitat” o “minusvalidesa”. El text va ser aprovat per unanimitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram