Tiana Negra 2023

L’alcalde Salvatierra, la regidora Comas i la directora del festival, Anna Maria Vilallonga. Foto: Ajuntament

Aquest dijous s’ha presentat oficialment l’onzena edició del festival literari Tiana Negra. Enguany, destaca el protagonisme del còmic policíac, la fusió de gèneres i l’atracció de nous lectors joves. El festival arrencarà aquest dissabte, una setmana abans de l’habitual. Ho farà amb una ruta literària local per a la qual s’han exhaurit les més de 100 places previstes. Es tracta d’un recorregut teatralitzat de dues hores amb el qual es visitaran els indrets dels principals crims que han colpit Tiana des del segle XVI: “Tiana sembla molt tranquil i paradisíac, però Déu n’hi do la quantitat de crims que hi ha hagut al llarg dels anys”, ha remarcat la directora del festival, Anna Maria Vilallonga.

El còmic detectivesc negre i català, gran novetat

La Sala Albéniz tornarà a ser el centre de la cita literària, una de les pioneres a Catalunya. Dissabte serà el dia de les taules rodones que aprofundiran sobre la fusió de la novel·la negra amb altres gèneres, el còmic detectivesc o la seducció dels lectors joves. Villalonga ha remarcat que “feia anys que el festival anava al darrere d’una taula sobre còmic detectivesc negre i català”.

Pel que fa a la presentació de títols, s’exposaran les novel·les recentment publicades Mentre la neu sigui blanca, de Jordi Boixadós; Malabèstia, de Raquel Gàmez-Serrano; La musa de la plaça Reial, de Rafel Vallbona; i Quinqui Connection, de Sebastià Bennasar. A banda, hi haurà sessió literària dedicada a François Thomazeau, escriptor francès del qual s’han traduït dues obres al català.

Nous guardons

El festival estrena enguany dos guardons per reconèixer les aportacions de professionals destacats del món de la novel·la negra. Seran el primer Premi Trajectòria a la Creació i el primer Premi Trajectòria a la Traducció, i aquest dissabte es coneixeran els guanyadors.

Divendres al vespre, el festival lliurarà el desè Premi Memorial Agustí Vehí. Vilallonga ha explicat que enguany el jurat ha hagut de triar entre 37 propostes “de qualitat molt significativa”. Coincidint amb el desè aniversari de la mort d’Agustí Vehí i la reedició de la novel·la Quan la nit mata el dia, el festival retrà homenatge al difunt policia i escriptor català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram