Foto de família durant la gala de cloenda del Filmets. Foto: Línia Nord

Més de 16.500 espectadors han participat en la 41a edició del Filmets Badalona Film Festival, celebrat del 20 al 29 de novembre a Badalona. La clausura del festival va tenir lloc dissabte al Teatre Zorrilla, amb la celebració de la tradicional Nit de les Venus, en què el jurat va entregar els premis a les produccions més destacades d’enguany. En aquest sentit, el curtmetratge Isand (The Master) va rebre la Venus a millor pel·lícula. Es tracta d’un curt d’animació, de producció estoniana, dirigit per Riho Unt i que reflexiona sobre les dinàmiques de poder, i l’abús d’aquest, que es produeixen entre un mico i un gos que conviuen en la mateixa casa. Precisament, la projecció del curt guanyador va posar punt final a la gala de cloenda de Filmets.

REIVINDICAR EL CURT
Abans d’això, però, va haver-hi temps per a altres premis i sorpreses. En aquest sentit, Las pequeñas cosas de Carla Simón Pipó va guanyar el premi al millor curt de Badalona, Zero de David Victori a la millor producció espanyola, Os meninos do Río de Javier Macipe la Venus a millor producció europea i El corredor de Jose Luis Montesinos a millor producció catalana. A més, Christian Redl i Edin Hasanovic van compartir el premi a millor actor per Schuld um schuld i Evelyne El Garby Kai es va endur el guardó a millor interpretació femenina pel seu paper al curt Au Sol.

Més enllà dels premis concrets, el jurat va destacar la importància que el Filmets té per al sector del curtmetratge. “Cal reivindicar el curt com es fa a Badalona. Aquí es reconeix el curt com a gènere”, va assenyalar la seva presidenta, Isona Passola, que també va reclamar la recuperació d’un cinema per a la ciutat.

El jurat també va ressaltar la gran presència internacional al festival, que ha quedat patent amb pel·lícules com Listen, producció de Finlàndia i Dinamarca guanyadora de la Venus a millor curt d’animació, o la suïssa Discipline, que es va endur el premi especial del jurat. Precisament Suïssa ha estat el país convidat a l’edició d ‘enguany, i l’any que ve passarà el relleu a Irlanda.

A banda dels premis atorgats pel jurat, La buena fe va guanyar el premi del públic. “És el premi que ens fa més feliços, perquè al cap i a la fi fem pel·lícules per a la gent”, va expressar la seva directora, Begoña Solé.

LLIBERTAT I CENSURA
La Nit de les Venus també va comptar amb una sorpresa sonada. Just abans d’entregar el premi a millor producció catalana, Lluís Llach va aparèixer a l’escenari per cantar L’estaca, que el públic va seguir entonant abans de dedicar-li un sonor aplaudiment dempeus. “Davant la censura de qualsevol Albiol es pot imposar la llibertat d’un Martí Serra”, va etzibar Llach. El cantautor feia referència a la denúncia que Serra, un dels músics de la banda del Filmets, va fer pública l’any passat quan el gerent de Badalona Comunicació, Albert Fernández Saltiveri, va prohibir que els músics toquessin la cançó durant la Nit de les Venus.

Però encara va haver-hi més moments emotius, com l’entrega del Premi d’Honor a Montserrat Carulla, per la seva trajectòria al cinema, el teatre i la televisió, així com pel seu compromís amb el sector del curtmetratge. “Em considero una dona molt feliç perquè he fet el que m’agrada i a sobre m’han pagat”, va expressar l’actriu en el moment de recollir la Venus.

El Filmets abaixa el teló fins a l’any que ve, fent un balanç positiu de l’edició d’enguany. “Heu fet que el curtmetratge sigui la fletxa que arribi als nostres cors”, va dir el director del festival, Agustí Argelich, per acomiadar el públic que dissabte es va aplegar al Zorrilla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram