Els aficionats a les pel·lícules de l’oest tenen molt viva la imatge dels voltors sobrevolant els cadàvers que, després d’una terrible lluita entre els indis malvats i els ben plantats i bons soldats americans, queden a l’escenari de la batalla.

Els voltors són aus que rampinyen amb astúcia i paciència les preses per atacar-les i menjar-se-les quan menys s’ho esperen.

Possiblement per això s’aplica aquest nom als fons d’inversió, els diners dels quals provenen de comprar deute o títols de deute pertanyents a empreses que es troben a vora de la fallida.

Un d’aquests fons voltors és Blackstone, fundat l’any 1985 amb un capital de no més de 400.000 dòlars i que avui gestiona diversos fons d’inversió per valor de 93,5 bilions de dòlars. El seu cap i fundador és l’influent Stephen Schwarzman, líder mundial dels fons immobiliaris el qual, l’any passat, es va emborsar més de 613 milions d’euros i que va pagar al cantant Rod Stewart un milió de dòlars per cantar-li “aniversari feliç”.

Des de fa anys, els esmentats fons d’inversió han trobat a Espanya un dels millors llocs on realitzar les seves operacions. No fa més de dos anys, Blackstone va pagar 128,5 milions d’euros a l’Empresa Municipal de l’Habitatge i Sòl de Madrid (EMHS) per 1.860 habitatges construïts amb diners públics i en règim de lloguer per a famílies en risc de pobresa, una mitjana de 69.000 euros per habitatge. També s’ha fet càrrec de la gestió de les hipoteques de Catalunya Caixa (entitat nacionalitzada en la qual l’Estat ha perdut més d’11 mil milions d’euros), la qual cosa suposa deixar milers de famílies en situació d’indefensió davant la voracitat d’aquests fons.

Blackstone, ara mateix una de les entitats financeres amb més hipoteques que hi ha a Catalunya, ha ofert a tots els propietaris afectats que no poden pagar la hipoteca l’oportunitat que continuïn vivint al seu habitatge per una “mòdica” quota de lloguer social que va des de 300 euros a 400 euros mensuals. Però, a més, amb el compromís que els afectats no protestin: han de signar un document per mitjà del qual es comprometen a no iniciar ni directament ni indirecta cap tipus d’acció contra el banc durant la vigència de l’acord.

Evidentment, la PAH ha denunciat aquest xantatge ja que considera que aquests contractes no només no solucionen el problema de les famílies sinó que prohibeixen el dret a la protesta.

La filosofia d’aquests fons voltors és comprar de tot i a baix preu, ja que consideren que els actius immobiliaris es poden mantenir mentre duri aquesta crisi, anomenada estafa per molts ja que això és el que realment representa. El més terrible de tot plegat és que l’afectat no pot accedir a comprar res ja que es venen en grans lots, inaccessibles a la majoria de la ciutadania.

Aquests lots procedeixen d’institucions estatals o de capital majoritàriament públic, com el Frob o la Sareb, la qual cosa encara resulta més escandalosa i posa de manifest al servei de qui estan els que ens governen, tant a Catalunya (CiU) com a la resta de l’Estat (PP).

És vergonyós que a Badalona la Sareb tingui més de 1.200 pisos, molts d’ells buits, mentre que hi ha persones dormint al carrer, altres en barraques i en naus industrials i molts patint perquè es troben en procés de desnonament i pocs defensen el seu dret a un habitatge digne.

Encara que la cara visible i referent de Blackstone a Espanya és Claudio Boada, fill del que va ser president de l’Institut Nacional d’Indústria i també del Banco Hispano Americano, aquest influent magnat de les finances compta amb la complicitat de coneguts polítics corruptes i de les seves famílies. No hem d’oblidar que la principal col·laboradora de Claudio Boada va ser Belén Romana, l’executiva que va dirigir la Sareb, el banc dolent propietat de l’Estat i gran xollo immobiliari dels fons voltors, responsable també de pèrdues milionàries d’aquesta societat.

Mentrestant, milers de persones afectades pel frau hipotecari malviuen a l’espera que qualsevol dia algú truqui a casa seva anunciant-los que seran desnonades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram